3 jaar cel voor Iraanse agent na dood blogger

© Reuters

Iran heeft een politieagent tot drie jaar cel veroordeeld voor ‘onopzettelijke doodslag’ van een blogger in 2012. ‘Als journalisten zes jaar cel krijgen, is een straf van drie jaar voor een moord verbazingwekkend’, reageert de advocaat van de moeder van het slachtoffer.

Het Iraanse gerecht heeft een politieagent schuldig bevonden aan onopzettelijke doodslag van een blogger in 2012. De agent werd veroordeeld tot drie jaar cel, twee jaar binnenlandse ballingschap en 74 zweepslagen. Dat melden Iraanse media.

De 35-jarige blogger Sattar Beheshti werd op 30 oktober 2012 opgepakt omdat hij op internet kritiek had geuit op het Iraanse regime. Op 3 november werd hij volgens het gerecht dood teruggevonden in zijn cel.

Volgens het parket van Teheran was zijn dood ‘allicht het gevolg van één of meerdere slagen op gevoelige plaatsen, of van extreme psychologische druk’. Het gerecht oordeelde dat het om onopzettelijke doodslag ging.

De advocaat van de moeder van het slachtoffer bestrijdt die uitspraak. ‘Als journalisten worden veroordeeld tot zes jaar cel, is een celstraf van drie jaar voor een moord verbazingwekkend’, verklaarde Ghitti Pourfazel.

VN-experts en verschillende Westerse landen hadden Iran gevraagd alles te doen om de zaak uit te zoeken. Het hoofd van de afdeling cybercriminaliteit in Teheran werd de laan uitgestuurd wegens nalatigheid en omdat hij zijn personeel niet onder controle had. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content