24 jaar cel voor Kroatische generaal

© Belga

Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag heeft Ante Gotovina, een gewezen Kroatische generaal, tot 24 jaar cel veroordeeld wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Generaal Mladen Markac kreeg 18 jaar. Een derde beschuldigde, Ivan Cermak, werd vrijgesproken.

De drie waren generaals tijdens ‘Operatie Storm’, in augustus 1995. Toen heroverde Kroatië een derde van haar gebied op Servië. Er vielen toen minstens 324 doden, meer dan 90.000 mensen werden verdreven. Gotovina en Markac, die net als Cermak onschuldig pleitten, werden veroordeeld wegens onder meer moord, vervolging, deportatie en plunderingen.

Held Gotovina is een volksheld in Kroatië dankzij zijn rol in de onafhankelijkheidsoorlog. In de hoofdstad Zagreb zijn duizenden Kroaten bijeengekomen om live de uitspraak op grote schermen te volgen.

Een boze menigte kwam meteen na de uitspraak bijeen om te betogen. Ze hadden spandoeken bij waarop ‘Kroatische verraders’ te lezen stond. Daarmee bedoelen ze de Kroatische president en premier, die met het tribunaal hebben samengewerkt.

Veel Kroaten zijn ervan overtuigd dat dit een politieke beslissing van het Joegoslavië-tribunaal was. Ze zien Operatie Storm als een rechtvaardige oorlog tegen de Serviërs die volgens hen Kroatië illegaal bezetten.

Tijdens Operatie Storm zou er lukraak geschoten zijn op burgers. Volgens de advocaten van Gotovina en Markac werden deze misdrijven niet gepleegd door het leger of de politie, maar door Kroatische burgers die wraak wilden nemen op de Serviërs. (NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content