Oplaaiend geweld in Libische hoofdstad Tripoli: 32 doden

Tripoli, 27 augustus 2022. © Belga

Bij gevechten tussen milities in de Libische hoofdstad Tripoli zijn minstens 32 doden gevallen. Dat zegt het ministerie van Gezondheid.

De straatgevechten begonnen vrijdag en duurden tot zaterdag. In verschillende wijken van Tripoli weerklonken geweersalvo’s en bombardementen. Veel gebouwen en wagens raakten beschadigd. Sinds zaterdagnacht lijkt de rust teruggekeerd.

Politieke chaos in Libië

Aan de basis van het geweld ligt de politieke chaos in het land, met twee regeringen die rivaliseren om de macht.

Het is van juni 2020 geleden dat er nog zo’n hevige gevechten waren. Toen probeerde maarschalk Khalifa Haftar, de sterke man uit het oosten, tevergeefs om de hoofdstad met militaire macht te veroveren.

Libië verkeert sinds de val van dictator Muammar Khaddafi in 2011 in chaos. Eerste minister Abdul Hamid Dbeibeh zetelt officieel in Tripoli, maar de concurrerende regering van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Fathi Bashagha, gebaseerd in het oosten van het Noord-Afrikaanse land, claimt de macht.

Dbeibeh wil de macht alleen overdragen aan een verkozen regering. In december vorig jaar zouden verkiezingen plaatsvinden, maar die werden uitgesteld door het politieke geweld. Een nieuwe datum is er nog altijd niet.

Partner Content