20 doden en 600 gewonden bij explosies in Equatoriaal-Guinea

President Teodoro Obiang Nguema

Bij hevige explosies in de militaire basis van Bata in Equatoriaal-Guinea zijn minstens 20 doden en 600 gewonden gevallen.

President Teodoro Obiang Nguema, die het Centraal-Afrikaanse land al 42 jaar met harde hand leidt, meent dat de explosies werden veroorzaakt door ongecontroleerde veldbranden van boeren en het ‘onzorgvuldig beheer’ van dynamiet op de militaire basis. De president roept de internationale gemeenschap om hulp.

Op foto’s en video’s op sociale media circuleren beelden van rookpluimen, van vluchtende mensen en gewonden die uit het puin worden gehaald. Gevreesd wordt dat er nog slachtoffers onder ingestorte gebouwen liggen. Het digitale tijdschrift ‘Real Equatorial Guinea’ spreekt van ‘enorme schade’ en van ‘paniek’.

De drukgolven van de explosies zouden tot op grote afstand gevoeld zijn. Het telefoonverkeer tussen de havenstad en de hoofdstad Malabo lag enkele uren plat.

In Bata en omgeving wonen ruim 800.000 inwoners. Het is de grootste stad van het West-Afrikaanse land en geldt als het economische centrum van de voormalige Spaanse kolonie. Equatoriaal-Guinea is sinds 1968 onafhankelijk.

Partner Content