14 Tunesische soldaten gedood bij terroristische aanval

Enkele soldaten in het Chaambi-gebergte in Tunesië, bij de grens met Algerije. © Reuters

In Tunesië zijn veertien soldaten om het leven gekomen bij een terroristische aanval nabij de grens met Algerije. Nooit vielen er bij een aanval tegen het Tunesische leger zo veel doden, heeft het ministerie van Defensie gezegd.

Minstens veertien Tunesische soldaten zijn om het leven gekomen in een ’terroristische’ aanval in Chaambi in het westen van het land, dicht bij de grens met Algerije.

De aanval vond ’s avonds plaats, op het moment dat het vasten van de ramadan doorbroken werd. ‘Twee groepen van terroristen’ hebben ‘met machinegeweren en draagbare granaatwerpers’ het vuur geopend op twee legerpatrouilles, aldus het ministerie.

‘Er vielen veertien doden en twintig gewonden binnen het leger. Het aantal zou nog kunnen oplopen’, heeft de persdienst van het ministerie aan het persagentschap AFP gemeld. ‘Sinds de onafhankelijkheid in 1956 vielen nooit zo veel slachtoffers bij het Tunesische leger’, voegde de dienst eraan toe. In het aansluitende vuurgevecht werd ook een van de aanvallers gedood.

De radicale moslimgroep Ansar al-Sharia eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op, aldus de nieuwssite Mosaique FM. Het Chaambi-gebergte ligt in het westen van het land aan de grens met Algerije. De regio is een bastion van militante islamisten, onder hen ook de organisatie al-Qaida in de Islamitische Maghreb. Het leger heeft al maanden de strijd tegen de terroristen opgevoerd.

De aanval tegen het leger vond bijna dag op dag een jaar na een hinderlaag tegen soldaten plaats, ook tijdens de ramadan in Chaambi, waar het leger sinds december 2012 een gewapende groep opspoort die gelinkt zou zijn aan al-Qaida. Op 29 juli 2013 werden acht soldaten afgeslacht – enkelen werd de keel overgesneden. Het voorval vond toen enkele dagen na de moord op de linkse politicus Mohamed Brahmi in de hoofdstad Tunis plaats.

Het geweld van vorige zomer kondigde een politieke crisis aan die enkele maanden zou aanslepen, tot in januari 2014 een nieuwe grondwet werd aangenomen, drie jaar na de revolutie die het autoritaire regime van Zine El Abidine Ben Ali omverwierp. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content