14 doden na bombardement op militaire basis in Syrië

In Douma, in Oost-Ghouta, werd vermoedelijk een chemische aanval uitgevoerd door het Syrische regime. © Reuters

De luchtaanval op een militaire basis van het Syrische regime in Homs, in het centrum van het land, heeft maandag aan minstens veertien Syrische militairen en hun medestanders het leven gekost. Dat zegt het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens de ngo waren er zowel Syriërs, Iraniërs als Arabieren onder de doden en ging het telkens om militairen die strijd leveren aan de zijde van president Bashar al-Assad van Syrië. Eerder had het Syrische staatspersagentschap Sana al gewag gemaakt van ‘martelaren en gewonden’. Het is nog niet duidelijk wie achter het bombardement op basis T-4 van de Syrische luchtmacht zit. De Verenigde Staten ontkennen elke betrokkenheid, Israël weigert alle commentaar.

Zondag heeft de Amerikaanse president Donald Trump het Syrische regime nog gewaarschuwd dat het ‘een grote prijs zou betalen’ na berichten over een vermoedelijke chemische aanval in Douma, in Oost-Ghouta, waarbij ruim 150 mensen zouden zijn gedood.

In april vorig jaar beval Trump ook al een aanval een Syrische basis na de aanval met saringas in het Syrische dorpje Khan Shaykhun.

Vlak voor het bombardement kondigde het Witte Huis nog aan dat Trump in een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron was overeengekomen om een ‘sterk gezamenlijk antwoord’ te bieden op de ‘afgrijselijke’ berichten. Het regime van Syrisch president Bashar al-Assad ‘moet rekenschap afleggen voor zijn zijn voortdurende mensenrechtenschendingen.’

Partner Content