Opinie

John Crombez (SP.A)

‘Welke samenleving bouw je met het valse argument dat het allemaal niet langer betaalbaar is?’

John Crombez (SP.A) Kamerlid en gewezen voorzitter SP.A

‘De communicatie van de laatste dagen moeten vooral verdoezelen wat er fundamenteel misloopt in dit land sinds de N-VA aan zet is’, schrijft SP.A-voorzitter John Crombez.

Hoorde u al over de honderden Polen die speciaal voor de Kerst naar hier kwamen, om uw en mijn pakjes die we bestellen tijdig (lees: ’s nachts) in te pakken en te vervoeren. Neen? Wellicht komt dat omdat de kranten dezer dagen vol staan over de aanval van N-VA op ‘wereldvreemde’ rechters. Terwijl het voorbije jaar honderden visums werden verstrekt door Theo Francken, zoekt hij vandaag steun om welgeteld één Syrisch gezin – op de vlucht voor oorlog – dat humanitair visum niet te geven. Theo Francken zoekt steun in zijn queeste. Alleen is de vraag tegen wie? Een Staatssecretaris voor Asiel en Migratie mag immers alle rechtsmiddelen gebruiken om een beslissing aan te vechten als hij dat nodig vindt. Daar dient de rechtsstaat voor, integendeel tot wat zijn partij beweert.

‘Welke samenleving bouw je met het valse argument dat het allemaal niet langer betaalbaar is?’

Neen, dan moet de communicatiestunt van de voorbije dagen – want dat is het – vooral verdoezelen wat er fundamenteel misloopt in dit land sinds de N-VA aan zet is. Na 2 jaar oogt het rapport van Bart De Wever bijzonder onrustwekkend. In uw pensioen(rechten) wordt langs alle kanten geknipt; een tsunami aan besparingen – niet het minst in ons openbaar vervoer – zorgt voor een trage maar zekere ontmanteling van de publieke dienstverlening; de opgestapelde facturen voor water en elektriciteit leiden er alleen toe dat de druk op werkenden steeds groter wordt en het aan de onderkant van onze samenleving steeds meer drummen is. En voor wie of voor wat als het enige resultaat een begroting is die stilaan bewust en onherstelbaar de dieperik wordt ingereden?

Ja, hier staan we dan na 2 jaar. En dat allemaal is geen werk van een rechter, maar van een regering waarin N-VA elke dag de dans leidt. Met desastreuze gevolgen voor onze economie. Of denkt u echt dat de problemen bij de middenstand in België niks te maken hebben met haar keuze om de koopkracht van de mensen te verlagen? Denkt u echt dat het een rechter was die besliste om honderden Polen in hyperflexibele nachtarbeid te doen werken ten koste van volwaardige jobs voor de mensen van hier en de gezondheid van onze kmo’s? Neen, daar kraait geen haan naar. Of het moet zijn dat de N-VA ervan overtuigd is dat een alleenstaande Vlaamse moeder ’s nachts haar kinderen in de opvang kan steken om een centje bij te verdienen.

Welke samenleving bouw je met het valse argument dat het allemaal niet langer betaalbaar is en daarom nog voor miljarden snijdt in onze gezondheidszorg en onze sociale zekerheid? Welk beleid voer je als je zieken, gepensioneerden, andersvaliden, leerkrachten, verplegers, politiemensen of militairen telkens weer laat opdraaien zonder resultaat? Zo zijn zij die zich elke dag inzetten voor alles wat een samenleving de moeite waard maakt, in amper 2 jaar van geen tel meer.

‘De kans bestaat dat deze schertsvertoning electoraal succes oplevert, maar een samenleving is geen realityshow die je op het eind van de avond even uitzet.’

De N-VA heeft veel te verbergen, in die mate zelfs dat ze nu ook foutieve en misleidende grafieken de wereld instuurt over de toestand van onze economie. Post-truth politics in Vlaanderen. Om eenzijdige keuzes in het voordeel van superrijken en multinationals te maskeren. Of om de enige groep die de laatste 2 jaar écht geholpen werd door een fiscale hervorming, de diamantairs, opnieuw een hand boven het hoofd te houden.

De kans bestaat dat deze schertsvertoning electoraal succes oplevert, maar een samenleving is geen realityshow die je op het eind van de avond even uitzet. Dit is het échte leven. Dit is onze samenleving met échte mensen. We moeten die versterken in plaats van de tegenstellingen op te poken, onze waarden te laten aantasten en te laten zagen aan de fundamenten van onze democratie. Het land wordt met de dag verziekt. Zelfs een inhoudsloze communicatiestunt kan dat niet verbergen.

Partner Content