Weinig priesters veroordeeld wegens misbruik

Het zou maar gaan om 32 priesters sinds de jaren zestig, zo blijkt uit een overzicht van de bisdommen.

Sinds de jaren zestig zijn in totaal maar 134 dossiers van kindermisbruik opgesteld bij de bisdommen. De bijzondere Kamercommissie seksueel misbruik is daarover ingelicht door de bisdommen.

Die hebben daarover een overzicht bezorgd aan de kamercommissie. Daaruit blijkt dat slechts 32 priesters uiteindelijk werden veroordeeld door het gerecht, zo meldt de VRT op basis van een bericht in Le Soir.

Het initiatief kwam er op vraag van commissievoorzitster Karine Lalieux (PS). Elk bisdom heeft een overzicht gegeven van alle dossiers over pedofiele priesters dat het heeft gekend en wat daarmee is gebeurd, zowel op het niveau van het gerecht als dat van de kerk.

’32 veroordelingen’

Van de 134 bekende dossiers werden er 38 nooit aan het gerecht overgemaakt omdat de slachtoffers dat uitdrukkelijk zouden hebben gevraagd.

De overige 96 dossiers zijn wel bij politie en/of gerecht beland, maar slechts 32 priesters werden veroordeeld. 21 onder hen kregen een effectieve straf, terwijl 11 anderen een straf met uitstel kregen, zo luidt het.

Bij de behandeling van pedofiliedossiers schorste de kerk zelf definitief 22 priesters. Daarnaast werden 28 priesters verbannen uit hun plaats van benoeming.

De dossiers bij de bisdommen gaan enkel over priesters, niet over paters of kloosterzusters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content