Weergoden zijn Hanswijkcavalcade Mechelen gunstig gezind

In Mechelen vond voor de twaalfde keer de Hanswijkcavalcade plaats. Deze historische processie combineert de jaarlijkse Hanswijkprocessie met de Ommegang, en gaat maar één keer om de 25 jaar uit.

Het eerste deel, de Hanswijkcavalcade, wordt georganiseerd door het bisdom en is vooral religieus-historisch. Bekende taferelen uit de bijbel en uit de Mechelse geschiedenis worden uitgebeeld aan de hand van achttien praalwagens. De rode draad doorheen de cavalcade is ‘ja zeggen tegen God, ja zeggen tegen het leven’.

Bijna 2.000 vrijwilligers beelden de taferelen uit. De Mechelse Ommegang volgt meteen na de Hanswijkcavalcade en is georganiseerd door de stad. Regisseur Michaël De Cock, directeur van Theater ’t Arsenaal, wil er een dynamisch feest voor elke Mechelaar van maken. Hij wil erfgoed weer actueel maken en de stad in al haar aspecten aan Mechelaar én bezoeker laten zien.

Ros Beiaard

Pronkstukken van de Ommegang zijn ongetwijfeld de leden van de Mechelse reuzenfamilie, die dit jaar twee nieuwe, multiculturele vriendjes kregen: Noa en Amir. Ook het Mechels Ros Beiaard wordt na 25 jaar nog eens val stal gehaald. De broers Michel (14), Jacob (12), Samuel (8) en Lucas (6) Adikti worden de eerste kinderen met Assyrische roots die het ros mogen berijden.

De volledige omloop van de Hanswijkcavalcade duurt 2,5 uur. Ruim 2.270 vrijwilligers van verschillende nationaliteiten lopen mee, naast 140 paarden, een kudde schapen, tien ezels en twee valken. Voor de muziek van de Ommegang werd een beroep gedaan op stadsartiest Frank Vaganée en rapper Pita.

Waarnemend burgemeester Hendrickx: ‘Historische dag’

Voor waarnemend burgemeester Marc Hendrickx (N-VA) voelt de Hanswijkcavalcade net iets specialer aan dan anders. Door de afwezigheid van burgemeester Bart Somers (Open VLD) draagt hij de verantwoordelijkheid over de stad en haar inwoners.

“Ik was er 25 jaar geleden ook bij, maar vandaag mag ik gastheer van het evenement zijn”, vertelde hij aan Belga. “Dat is toch heel speciaal. Ik mag tienduizenden mensen, Mechelaars en anderen, verwelkomen voor dit evenement. Toch komt er ook enorm veel bij kijken en draag ik een grote verantwoordelijkheid, waardoor ik toch met een ander gevoel aanwezig zal zijn dan volgende week, wanneer burgemeester Somers terug is uit vakantie.”

Hendrickx hoopt op een incidentloze editie. “Meer dan 700 mensen worden ingezet om de veiligheid te garanderen, het Rode Kruis is aanwezig en er zijn verschillende noodplannen die klaarliggen voor mocht het misgaan. Maar ik hoop van harte dat die voorbereidingen allemaal niet nodig waren. Mechelen beleeft een historisch belangrijke dag, ik hoop dat dit niet ontsierd wordt door herrieschoppers. Het enige wat nog roet in het eten kan gooien, is het weer.”

Gauwdiefstallen

Omdat de Hanswijkcavalcade slechts één keer om de 25 jaar uitgaat, zaten de tribunes afgeladen vol. Heel wat, bekende en onbekende, mensen zakten af naar de Maneblussersstad. De organisatie meent dat zo’n 55.000 mensen de cavalcade hebben bijgewoond. Onder hen ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en enkele vertegenwoordigers van de kerk, zoals Jozef De Kesel, de bisschop van Brugge.

Opvallendste afwezige was ongetwijfeld Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD). Hij zal er volgende week wel bij zijn, net als koning Filip en koningin Mathilde.

Tijdens de cavalcade werd een vrouw opgepakt die verdacht wordt van enkele gauwdiefstallen. De politie doet via de sociale media Twitter en Facebook een oproep tot alle bezoekers om extra waakzaam te zijn en verdachte dingen meteen te melden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content