Weer kritiek op onderzoeksrechter De Troy

© Epa

De zaak draait rond het zogenaamde Salduz-arrest. Het Brussels parket neemt het op voor De Troy.

Het Brussels parket reageert verwonderd op de kritiek die onderzoeksrechter Wim De Troy krijgt van advocaten van de Brusselse balie. Hij zou advocaten verhinderen om verdachten bij te staan die voor hem moeten verschijnen.

De zaak is een gevolg van het zogenaamde Salduz-arrest van het Europees Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat arrest bepaalt dat een verdachte vanaf het eerste verhoor recht heeft op bijstand van een advocaat.

In België is het arrest nog niet in een wet omgezet. Op lokaal niveau probeert men daar een mouw aan te passen door een beroep te doen op de permanentie bij de Orde van Advocaten zodat een verdachte die voor de eerste maal bij een onderzoeksrechter moet verschijnen, kan bijgestaan worden door een advocaat.

Dat gebeurt bijvoorbeeld in Antwerpen en Limburg en ook in Brussel. Verschillende advocaten aan de Brusselse balie reageerden maandag verontwaardigd op het feit dat De Troy er alles aan zou doen om te verhinderen dat opgeroepen advocaten een verdachte bijstaan.

Maar het Brussels parket liet dinsdag weten dat het verrast is over de kritiek vanuit de Nederlandstalige Orde van Advocaten bij de Brusselse balie.

Volgens het parket is er een probleem met de Salduz-rechtspraak in heel België zolang de wetgeving niet is gewijzigd. De parketwoordvoerder vindt het echter onaanvaardbaar dat de kritiek op één persoon (De Troy) gericht wordt.

Senaat start bespreking wetsvoorstel

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) liet dinsdag weten dat er woensdag in de Senaat wordt begonnen met de bespreking van een wettelijke regeling. Hij hoopt dat de behandeling van het wetsvoorstel in het parlement snel kan afgerond worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content