Week tegen Pesten: ‘Speelplaats lijkt wel een survival of the fittest’

Pesten kan de gezondheid ernstig schaden. © Getty Images/iStockphoto

Tijdens de Week tegen Pesten lanceren de kinder- en jongerentelefoon Awel en Cartoon Network een platform voor kinderen die met pesten te maken hebben.

Pesten is een probleem waar bijna alle kinderen tijdens hun schooltijd mee te maken krijgen. In 2013-2014 voerden de vrije centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) 10.363 interventies uit over pesten en gepest worden. De Vrije-CLB-Koepel wil dat dat aantal naar omlaag gaat, en pleit dan ook voor een meer preventieve langetermijnaanpak.

Naar aanleiding van de week tegen Pesten (van 6 tot 13 februari) roepen ook Cartoon Network en actrice Tine Embrechts kinderen op zich actief in te zetten tegen pesten. In samenwerking met Awel, creëert Cartoon Network een platform voor kinderen die met pesten te maken hebben. Zowel kinderen, ouders als leerkrachten kunnen er terecht voor advies.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Als mama van twee zonen merk ik dat pesten nog altijd veel te hard aanwezig is op school. De speelplaats lijkt wel een survival of the fittest, en we kunnen kinderen er niet genoeg op wijzen dat pesten gewoon not done is’, zegt actrice Embrechts in een persbericht.

Haar eigen ervaringen overtuigden haar om mee te doen aan de campagne. ‘Ik werd vroeger hier en daar ook wat nageroepen, maar ik probeerde mij dat niet aan te trekken en gebruikte vooral humor om mij te wapenen tegen de pesters. Ik wil kinderen dan ook meegeven dat ze zich niet moeten laten opjutten door pesters, en wil hen erop wijzen dat het belangrijk is dat ze er vooral onmiddellijk over moeten praten met hun ouders of leerkrachten, zodat het probleem meteen aangepakt kan worden.’

Gevoelig onderwerp

De campagne maakt deel uit van een Europees initiatief ondersteund door Cartoon Network in Europa. In het Verenigd Koningrijk werkt de zender onder meer samen met de Britse rapper Tinie, terwijl popster Mika de campagne ‘Stop Bullismo: Parla’ in Italië kracht bijzet.

‘We weten dat pesten een probleem is waar veel van onze jonge kijkers mee te maken hebben’, zegt Hannes Heyelmann, Managing Director van Turner Broadcasting, Centraal- en Oost-Europa en Benelux. ‘Door te werken met partners zoals Awel willen we kinderen aanmoedigen om in actie te komen tegen pesten en niet bang te zijn om het aan iemand te vertellen als ze eronder lijden. We willen dit gevoelige onderwerp op een manier behandelen die kinderen aanspreekt.’

Ook professoren kaarten het probleem van pesten aan. In een Open Brief pleiten achttien professoren voor een Vlaams kenniscentrum tegen (cyber)pesten. Op dit moment worden kinderen soms ‘aan hun lot overgelaten’, klinkt het. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content