Thomas Villa (N-VA)

‘We zijn in 2025 nog niet klaar om het zonder kernenergie te doen’

Thomas Villa (N-VA) Parlementair medewerker N-VA en secretaris Jong N-VA

Secretaris van Jong N-VA Thomas Villa over de kernuitstap: ‘Aan de groei van energie is er geen stoppen meer. Een behoud van kernenergie zou vooral ten koste van gascentrales gaan. Gelet op hoe vervuilend en duur ze zijn is dat niet alleen geen probleem, het is zelfs wenselijk.’

Al jaren leeft de twijfel of de kernuitstap zoals die nu voorzien is in 2025 haalbaar is. Het recente rapport van Elia lijkt die onzekerheid voor sommigen weg te nemen. Helaas lezen diegenen met een dogmatische bril enkel wat ze willen lezen. Zonder een aandeel kernenergie zal onze elektriciteit morgen duurder én vuiler zijn. Jong N-VA vraagt premier Michel om de kernuitstap rationeel te herbekijken.

We zijn in 2025 nog niet klaar om het zonder kernenergie te doen.

De kernuitstap vertragen kan concreet door enkel de twee modernste centrales, namelijk Doel 4 en Tihange 3, nog tien jaar open te houden. Hiermee behouden we ruim één derde van de nucleaire capaciteit, zonder enig veiligheidsrisico. Enkel valse argumenten blijven over om hiertegen te zijn.

Kernenergie, groene energie

Kerncentrales stoten geen broeikasgassen uit en ondanks het radioactief afval is kernenergie een van de properste vormen om elektriciteit op te wekken. De Energiewende van Duitsland bewijst dit. De kerncentrales werden vervangen door vooral zeer vervuilende bruinkool- en steenkoolcentrales. Uit metingen van de Belgische overheid (CELINE en IRM) blijkt dat meer dan de helft van de piekvervuilingsdagen in Limburg en Luik toegeschreven zouden kunnen worden aan Duitse centrales. De universiteit van Stuttgart berekende voor Greenpeace dat kolencentrales 22,300 vroegtijdige overlijdens pér jaar in Europa kost.

Ook de gascentrales die onze kerncentrales zouden moeten vervangen zijn niet proper. Naast CO2, die voor de opwarming van de aarde zorgt, wordt er ook een hoop stikstofoxides (NOX) uitgestoten. Stikstofoxides zorgen voor zure regen, ademhalingsproblemen en hartproblemen.

Vergelijken we dat met het afval van kernenergie. Ieder van ons produceert minder dan 40 gram radioactief afval, pér jaar. Jaarlijks een hoeveelheid die in een eierdopje past. Dat afval wordt zeer zorgvuldig opgeborgen, zodat we er geen schade van ondervinden.

Kernenergie en groene investeringen gaan hand in hand

Het is een hardnekkig misverstand dat het behoud van kernenergie de groei van hernieuwbare energie in de weg zou staan. Studies van zowel Energyville als Itinera tonen aan dat er aan de groei van groene energie geen stoppen meer is. Dat is ook broodnodig als we onze doelstellingen willen halen.

Een behoud van kernenergie zou vooral ten koste van gascentrales gaan. Gelet op hoe vervuilend en duur ze zijn is dat niet alleen geen probleem, het is zelfs wenselijk.

There is no alternative

In het optimisme van de tegenstanders van kernenergie worden de kosten van het alternatief van gascentrales weggemoffeld. De kosten zouden enorm zijn. Wat ons betreft onaanvaardbaar hoog.

Ten eerste zouden meer gascentrales zorgen voor maar liefst 4% meer CO2-uitstoot. Als je bedenkt dat we de uitstoot moeten laten zakken met 20%, betekent dat dat we één vijfde van de inspanning extra moeten doen.

Als conservatieve partij is de bescherming van milieu en klimaat een van onze belangrijkste opdrachten.

Ten tweede zou de energieprijs 20 percentpunten meer stijgen, dan wanneer we de kernuitstap uitstellen. Elektriciteit is nu al duur, zelfs duurder dan onze buurlanden. Die extra stijging zou betekenen dat het licht voor de zwaksten van de maatschappij bijna letterlijk uit gaat.

De studies van Energyville verwachten een belangrijke stijging van offshore windenergie. Dat zal een alternatief zijn, maar jammer genoeg wordt dat pas verwacht na 2030. Dat komt ruim te laat als we domweg onze kerncentrales sluiten.

Kernuitstap, asociaal en slecht voor het klimaat

Uit de studies die nu beschikbaar zijn blijkt dat de geplande kernuitstap asociaal is en een aanslag op het milieu zou betekenen. De essentie is dat we in 2025 nog niet klaar zullen zijn om het zonder kernenergie te doen. Als conservatieve partij is de bescherming van milieu en klimaat een van onze belangrijkste opdrachten. Meneer de premier, laat het gezond verstand zegevieren.

Lees ook het standpunt van de jongerenvoorzitters van JONGCD&V, Jong VLD, Jongsocialisten en Jong Groen: ‘Het ongeloof van N-VA in een kernuitstap in 2025 doet ons kostbare tijd verliezen’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content