‘We mogen niet in de val van IS trappen’

Een man zwaait met een vlag van de Islamitische Staat en viert dat de terreurbeweging de controle over de luchtmachtbasis van de Syrische stad Tabqa heeft verworven. © Reuters

‘België mag niet meegezogen worden in een langdurige oorlog zonder duidelijke doelstellingen’, hekelen Pax Christi en Broederlijk Delen de Belgische deelname aan de strijd tegen de Islamitische Staat in Irak. ‘Er is geen strategie.’

Het kernkabinet en de Kamercommissies Buitenlandse Zaken en Defensie gaven reeds groen licht voor een Belgische deelname aan de strijd tegen de Islamitische Staat (IS) in Irak. Enkel de plenaire Kamer moet nog goedkeuring geven.

Maar Pax Christi en Broedelijk Delen stellen zich vragen bij die deelname aan de internationale coalitie die door de Verenigde Staten geleid wordt. In een persbericht hekelen de organisaties wat ze het gebrek aan een alomvattende strategie noemen.

‘Te snel en onvoorbereid’

“Eind augustus verklaarde de Amerikaanse president Barack Obama dat er nog geen strategie was, om een week later een internationale coalitie op touw te zetten. President Obama werd opgejut door de onthoofdingen van de journalisten James Foley en Steven Sotloff en trapte hierdoor in de val die IS opzette. Hij reageerde snel en zonder een degelijk voorbereid plan”, zeggen Pax Christi en Broederlijk Delen.

Om IS effectief te bestrijden, is een betere politieke strategie nodig, aldus beide organisaties. “Naast een militair luik moeten het politieke en humanitaire luik concreet worden uitgewerkt. Vredesopbouw is daarbij essentieel. België mag niet worden meegezogen in een langdurige oorlog tegen terreur zonder duidelijke doelstellingen.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content