Wathelet: ruim 300 Belgische Syriëstrijders

Minister van Binnenlandse Zaken Wathelet: geactualiseerde cijfers © Belga

Volgens officiële cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken vechten (of vochten) tussen 300 en 350 Belgen in Syrië. Dat zijn er ongeveer dubbel zoveel als in een vorige schatting van het ministerie, die dateert van voor de verkiezingen. De nieuwe cijfers komen in de buurt bij de tellingen die Pieter Van Ostaeyen op zijn website publiceert.

Het ministerie heeft, volgens woordvoerster Sophie Van de Woestyne van minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet, de lijst met Syriëgangers geactualiseerd. Het gaat daarbij zowel om Belgen die naar Syrië zijn gaan vechten, of er werden gedood, als om personen die inmiddels weer terug zijn of hebben geprobeerd om te vertrekken.

385

Daarmee komen de officiële cijfers in de buurt van de cijfers die arabist Pieter Van Ostaeyen op zijn website publiceert. Hij telde voor de maand augustus 385 Belgen die in Syrië of Irak vechten, 34 doden, en 27 teruggekeerden. Dat laatste getal ligt lager dan de officiële schatting, die het aantal teruggekeerden volgens hem op 70 begroot.

Blijft dat België veel hoger scoort dan bijvoorbeeld Nederland waar, volgens cijfers die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens het voorbije weekend bekendmaakte, 140 jongeren naar Syrië zijn vertrokken. Dertig zijn er teruggekeerd, vijftien gesneuveld.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content