Wat stellen de linkervleugel van CD&V en N-VA eigenlijk voor?

Jan Peumans © Belga Image
Peter Casteels
Peter Casteels Redacteur Knack

Hoe positioneren leden van politieke partijen zichzelf op een links-rechtsas? Dat bestudeerde onderzoeker Bram Wauters (UGent). Uit zijn onderzoek blijkt dat ‘de linkerflank’ van N-VA, waartoe Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans vaak gerekend wordt, kleiner is dan wordt aangenomen.

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) roept zijn partijgenoten in De Standaard op om hun mond te houden over de vluchtelingencrisis. De hardvochtige en rechtse uitspraken van partijgenoten als Theo Francken en Bart De Wever storen hem zeer. Peumans wordt gezien als de spreekbuis van de linkervleugel van N-VA, oftewel de zogenaamde Noordflank. Maar hoe groot is die? Dat valt tegen, zo blijkt uit een bevraging van Bram Wauters (UGent).

Hij ondervroeg de voorbije jaren leden van de partijen naar hun politieke voorkeuren. Eén van de vragen was om zichzelf te positioneren op de links/rechts-as. Voor N-VA, CD&V en Open VLD heeft hij de enquêtegegevens ondertussen verwerkt. Daaruit blijkt dat de linkervleugel van N-VA niet zo heel veel reikwijdte heeft. Op basis van de ledenbevraging, is N-VA een rechtse partij.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook CD&V heeft maar weinig leden die zichzelf als links omschrijven. De linkervleugel van die partij kreeg de voorbije maanden nochtans veel aandacht.

Zowel binnen als buiten de partij was te horen dat haar deelname aan de regering-Michel zorgt dat ze linkse kiezers en leden van zichzelf vervreemdt, met het teleurstellende resultaat van de taks shift als dieptepunt.

Uit de bevraging van Wauters blijkt echter dat ook CD&V in de eerste plaats een centrumrechtse partij is.

Hoe positioneren CD&V-leden zich op de links-rechts-schaal?
Hoe positioneren CD&V-leden zich op de links-rechts-schaal? © UGent

Weinig verrassend is dat ook voor Open VLD hetzelfde geldt.

Wat stellen de linkervleugel van CD&V en N-VA eigenlijk voor?
© Bram Wauters

De gegevens van oppositiepartij SP.A zijn voorlopig niet verwerkt maar de leden van Groen schetsen alvast het tegenovergestelde beeld van de regeringspartijen.

Wat stellen de linkervleugel van CD&V en N-VA eigenlijk voor?
© Bram Wauters

De exacte vraag die werd gesteld is de volgende: “In de politiek wordt vaak gesproken over ‘links’ en ‘rechts’. Als u denkt aan uw eigen opvattingen, waar zou u zichzelf dan plaatsen op een schaal van 0 tot 10 ? U mag één cijfer aanduiden op volgende schaal.”

Bram Wauters werkt samen met collega’s aan een boek over de politieke voorkeuren van partijleden. Ze hebben de leden nog meer vragen gesteld over verschillende onderwerpen zoals migratie en milieuproblematiek.

Daaruit komt misschien een genuanceerder beeld naar voren, maar die resultaten verschijnen pas volgend jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content