“Wat is ViA? ViA? Hoe ViA?”

© www.vlaandereninactie.be

De voorzitter van het Vlaams parlement Jan Peumans (N-VA) heeft zijn bedenkingen bij het merk ‘Vlaanderen in Actie’. Maar wat houdt dit initiatief juist in, wie organiseert het en wat wil het bereiken?

Vlaanderen in Actie (ViA) is een ambitieus Vlaams toekomstproject dat door de Vlaamse regering in het leven werd geroepen in 2006 met als doel Vlaanderen tegen 2020 in de top-5 van duurzame Europese regio’s te brengen en klaar te maken voor de toekomstige vergrijzing en de internationale concurrentie die eraan komt. Dat zou een stijging betekenen van minstens 20 plaatsen ten opzichte van de 25e plaats die Vlaanderen nu inneemt.

Vlaanderen blinkt uit

Vlaanderen wil zich onderscheiden op elk maatschappelijk domein en zal door het ViA-plan de uitdagingen van de toekomst op het vlak van demografie, globalisering en milieu aangaan. De Vlaamse regering gebruikt daarvoor zeven grote peilers: open ondernemerschap, de lerende Vlaming, innovatiecentrum Vlaanderen, groen en dynamisch stedengewest, Vlaanderen als slimme draaischijf in Europa, een warme samenleving en een slagkrachtige overheid.

De uitvoering van de peilers is volop aan de gang. De noodzakelijke doorbraken werden in het Pact 2020 omgezet in twintig concrete doelstellingen, dat door meer dan 70 organisaties werd ondertekend. Ook het regeerakkoord van de Vlaamse regering 2009-2014 is opgebouwd rond de doelstellingen van ViA.

Oma doet mee

Een voorbeeld van een project is ‘Ontdek de beroepen’ in de regio rond Kortrijk, dat streeft naar een betere afstemming tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Sinds 2009 worden er maandelijks bedrijfsbezoeken georganiseerd waar trajectbegeleiders, leerkrachten en opleidingsinstructeurs aan kunnen deelnemen zodat zij beter op de hoogte zijn van de mogelijkheden en vereisten van de huidige arbeidsmarkt. Dit initiatief draagt bij tot het realiseren van de peiler ‘de lerende Vlaming’.

Onder de peiler ‘een warme samenleving’ valt het project ‘Oudere vrijwilligers in actie’. Hiermee wil Neos, een netwerk van ondernemende senioren, ouderen actief betrekken bij maatschappelijke uitdagingen. Zo worden onder andere debatten en conferenties voor ouderen georganiseerd.

Meer informatie vindt u op de site Vlaanderen in Actie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content