Koen Meulenaere

Wat de socialisten allemaal opstrijken

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Kleine Back, groot probleem: hoe de geloofwaardigheid te herstellen van de Vlaamse socialisten bij de arme mensen die zij beweren te vertegenwoordigen?

‘Het is makkelijker een hond rond een hotdogkraam te leiden dan een socialist rond een hoopje geld’, luidt een oude politieke zegswijze die door geen socialisten vakkundiger in de praktijk wordt gebracht dan door Vlaamse socialisten.

Wij doen een kleine greep uit wat de voorbije maanden dienaangaande is gepubliceerd. Telkens een socialist onder het licht wordt gehouden, blijkt hij sommen te hebben opgestreken die het bevattingsvermogen en ook de rekenkundige capaciteiten van de doorsneeproletariër ver te boven gaan.

De Simple d’Anvers pakt in het Vlaams Parlement 75.000 euro netto per jaar, plus kostenvergoeding en een medewerker, om gemiddeld één keer om de drie weken een halfuurtje op zijn werk te verschijnen. Boven op deze 75.000 euro strijkt hij vanzelfsprekend ook het enige salaris op waarvoor hij werkt: dat van burgemeester. In Antwerpen 125.000 euro per jaar, allerlei kostenvergoedingen niet inbegrepen. Hij krijgt verder 20.000 euro om in de raad van bestuur van Dexia niet te zien dat honderden miljarden Belgisch spaargeld in bodemloze Franse putten worden gedumpt. En hij krijgt een veelvoud van dat bedrag om een paar keer per jaar onder het genot van een glas champagne ‘ja’ te gaan knikken in het bestuur van de Antwerpse Haven. Excuseer: the Port of Antwerp. Tellen we dat alles op, dan moeten we rond de twintig jaarinkomens van een werkloze SP.A-kiezer zitten.

Wat Steve Stevaert allemaal binnenrijft, via het bezit van horecazaken, schimmige havenbesturen in Vietnam of Cuba, verzekeringsmaatschappijen en financiële instellingen, en via niemand heeft zicht op wat nog allemaal, dat valt niet te becijferen. Zeker onze belastingdiensten wagen zich er niet meer aan. Bewezen is alvast dat hij het volledige jaarinkomen van een gepensioneerde SP.A-kiezer aan één avondje bij de hoeren kan besteden, dat geeft een idee.

Bruno Tuybens, heraut van de strijd tegen de bonussencultuur. Zelf bij KBC 250.000 euro bonus in zijn zak gestoken. Peanuts. In de SP.A wordt hij daarmee uitgelachen: ‘Zou beter een van onze kiezers dan een van onze mandatarissen worden.’

We schakelen nu een versnelling hoger. Luc Van den Bossche. Kreeg 689.000 euro per jaar om zich dagelijks in de kantoren van de luchthaven te bezatten in plaats van op ministeriële kabinetten. Zijn contract als CEO liep normaal gezien van 2003 tot 2007. Het was een ideetje van Steve Stevaert, die van de hoeren, en van den Baard om Luc Van den Bossche in Oost-Vlaanderen weg te krijgen en zijn dochter Freya als vijfde Teletubbie aan boord te hijsen. Luc Van den Bossche zelf was, gezien zijn levenswandel, minder geschikt voor die rol. Den Baard en Jannie Haek bedachten een uitweg: gedelegeerd bestuurder van de Brussels Airport Company, waarvan de Belgische staat 25 procent bezit.

Stond daar voor de heer Van den Bossche iets tegenover? Ja: aanvankelijk een loon van 377.000 euro per jaar plus een fiscaal gunstige bonus van 140.000 euro per jaar, plus kostenvergoeding, plus auto, plus chauffeur, plus gratis drank. Dit laatste zou uiteindelijk de grootste uitgavenpost blijken. De altijd lichtjes onnozele Rik Daems was eens te meer de Jan Klaassen van dienst die namens de regering dit schandaal in het parlement mocht gaan verdedigen.

Twee jaar later wisselde Van den Bossche de pet van CEO om voor die van voorzitter, hij verdiende van toen af aan om en bij de 690.000 euro per jaar. Wou dat bovendien via een vennootschap laten factureren, zoals alle socialisten doen om zo gul mogelijk bij te dragen tot een eerlijke herverdeling van de rijkdom, maar dat feestje ging niet door.

Kan het nog erger? Natuurlijk, we zijn toch bij de SP.A. In 2007 liep dat contract op de luchthaven af. Werd op de valreep voor vijf jaar verlengd door de laatste paarse regering. De verlenging werd net voor de verkiezingen goedgekeurd, volgens insiders doorgedrukt, door de toenmalige minister van Begroting. Dat was, twee keer raden: Freya Van den Bossche. Die haar vader dus zegge en zwijge drie en een half miljoen euro extra cadeau gaf. Dat het effectief om een cadeau ging, werd onderstreept door een onverdachte bron, Nog Kleinere Back, die in een van zijn beroemde oneliners poneerde: ‘Alleen Luc Van den Bossche zelf gelooft dat hij op basis van zijn kwaliteiten voorzitter van de luchthaven is.’

Kan iemand dat eigenlijk lezen zonder ziek te worden van die gasten? U? Toch nog? Goed, dan nu de Heilige Chokri, het nieuwe idool van de zelfverklaarde kwaliteitspers en weldenkend links. Ook 75.000 euro netto, plus kosten en een medewerker, om in het Vlaams Parlement een paar vragen over geluidsnormen bij popfestivals te stellen. En omdat dit toch wat schraal is, haalde hij vorig jaar 882.353 euro dividend uit bvba Que Pasa, waarvan hijzelf en zijn vrouw de enige aandeelhouders zijn.

Bvba Que Pasa wordt hoofdzakelijk gevoed door The Factory vzw, de vzw die Pukkelpop organiseert, en door Rimpelrock vzw. 882.353 euro, dat is 35 miljoen frank! Als dividend! Waarop alleen roerende voorheffing moet worden betaald. In één boekjaar!

U kunt zich inbeelden hoeveel Chokri en zijn drie medeorganisatoren de voorbije jaren uit die twee festivals hebben gepompt. Dat gaat om miljoenen euro’s. Maar het geld terugbetalen aan festivalgangers die voor hun dure entreetickets geen noot muziek hebben gehoord, van zijn leven niet.

‘Er zit niet genoeg in de kas van Pukkelpop’, mocht hij vorige week nog zonder tegenspraak van zijn vele vrienden in de media komen verklaren. Hier had de Heilige Chokri wel een punt. Er zit inderdaad niet genoeg in de kas van Pukkelpop. Toch niet nadat de persoonlijke bvba’s van de organisatoren die kas hebben leeggezogen.

Krijgt ter ontplooiing van zijn bijzonder winstgevende commerciële handeltje een stuk grond van 2,6 miljoen euro ter beschikking van de Heilige Hilde met de Bril op het Hoofd. Nadat Steve Stevaert onder druk van hoeren en vermoedelijk nog enkele andere zakenpartners halsoverkop moest wegvluchten uit zijn op uw kosten voor een fortuin gerenoveerde gouverneurswoning in Hasselt, slaagde hij erin om zijn vriend Herman Reynders, de burgemeester van Hasselt, snel in zijn plaats tot gouverneur te bombarderen, en de dochter van zijn vriend Willy Claes, de Heilige Hilde met de Bril op het Hoofd, aan te stellen als nieuwe burgemeester. Zijn vriend de Heilige Chokri had hij eerder al subsidies van alles samen meer dan een miljoen euro toegestopt voor Rimpelrock.

Hier stoppe ik, dichte een ander nu een voois. U allen, die nauwelijks rondkomt van uw uitkering of uw pensioentje, stemt op de Vlaamse socialisten, de verdedigers van de kleine man.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content