Was grootvader van Laurette Onkelinx een collaborateur? (video)

Laurette Onkelinx op de cover van Ubu Pan, getoond in Terzake © /

Nadat het satirisch weekblad Ubu Pan eerder de vraag opwierp, zocht het VRT-programma Terzake het antwoord. Was de grootvader van Laurette Onkelinx een collaborateur? Maurice Onkelinkx was in ieder geval tijdens de oorlog dienstdoend burgemeester in de Limburgse gemeente Jeuk, en werd na de oorlog vijf jaar uit zijn burgerrechten gezet.

PS-toppolitica Laurette Onkelinx ging in oktober vorig jaar tijdens het debat rond de regeringsverklaring fel te keer tegen uitspraken over de collaboratie van N-VA-politicus Jan Jambon en tegen het bijwonen van het feestje van een veroordeelde Oostfronter door N-VA-staatssecretaris Theo Francken.

Maar is ze zelf het kleinkind van een man die collaboreerde? De vraag werd eind vorig jaar opgeworpen in de Franstalige pers en Terzake probeerde het gerucht te checken. Terzake kwam niet tot een eenduidige conclusie, maar viste wel uit dat grootvader Maurice Onkelinx, die als gemeenteraadslid in de oppositie zat, zich onder de Duitse bezetter heeft opgewerkt tot schepen en later tot dienstdoend oorlogsburgemeester van Jeuk.

Na de oorlog werd hij, omwille van collaboratie met de bezetter en lidmaatschap van het VNV uit zijn burgerrechten ontzet en enkele maanden opgesloten. In 1950 werd die veroordeling ongedaan gemaakt en kreeg hij zijn burgerrechten terug. Of hij inderdaad ooit lid was van het collaborerende VNV is niet duidelijk. Als dienstdoend burgemeester stelde hij volgens een van de historici die Terzake raadpleegde alleen daden van ‘goed bestuur’, en kon hem geen specifieke collaboratie ten laste gelegd worden, al kan men ook stellen dat alle burgemeesters onder het Duits bewind collaboreerden.

Vader Onkelinx wijst alle collaboratie van de hand. Hij kon zich tijdens het interview met Terzake niet herinneren dat zijn vader ooit gevangen had gezeten. Laurette Onkelinx, die schriftelijk reageerde, zegt dat ze niet weet wat hier waar is of niet, maar “wat ik wel weet dat dit – ongeacht of het waar is of niet – niets verandert aan mijn overtuiging en mijn waarden. Er bestaan geen excuses voor de collaboratie met de vijand”.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content