Waarom zit er geen bankier in de gevangenis?

De Nederlandse antropoloog/journalist Joris Luyendijk houdt voor de Britse krant The Guardian al anderhalf jaar een blog bij over het reilen en zeilen in The City.

Luyendijks interesse voor de financiële sector werd voor het eerst geprikkeld in 2008, bij de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Maar de voormalige presentator van het VPRO-programma Zomergasten ging zich pas echt verdiepen in de bankenwereld toen hij bij The Guardian in Londen de mogelijkheid kreeg om er over te bloggen. Het liefste zou Luyendijk een online financieel kenniscentrum opbouwen, met volop ruimte voor analyse en debat met specialisten. Voorlopig blijft het blog beperkt tot tal van getuigenissen uit de bancaire wereld zelf, maar ook dat levert volgens Luyendijk al een mooi beeld op van hoe de sector in elkaar steekt.

Luyendijk gaat via het blog op zoek naar het systematische falen van de bankensector. ‘Ik ga niet op zoek naar de slechteriken, zoals andere journalisten. Ik ben net geïnteresseerd in wat er verkeerd gaat als iedereen zich aan de regels houdt. Waarom zit er niemand in de gevangenis na de crisis van 2008? Omdat de regels verkeerd waren, die maakten de crisis mogelijk.’

Volgens Luyendijk is er sinds 2008 niet erg veel veranderd. De belangenconflicten die toen voor de crisis zorgden, zijn nog onverminderd geldig. ‘De accountants verkopen nog altijd adviezen aan de mensen wier boeken ze moeten controleren. Belangrijkste oorzaak waarom er zo weinig is veranderd, is dat je aan de top van de vrije markt helemaal geen vrije markt hebt.’ (DV)

Het volledige interview leest u deze week in Knack.

Volg het blog van Luyendijk op : www.guardian.co.uk/bankingblog

Luyendijk op twitter: @JLbankingblog

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content