Waarom Urbanus bij de N-VA optrad: ‘Aversie tegenover de andere partijen’

Urbanus speelt op het N-VA-congres. © BELGA
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Komiek Urbanus stond afgelopen weekend prominent op de planken op het ideologische Congres van de N-VA. Niet omdat hij zo’n N-VA-fan is, zegt hij, maar wel omdat hij niks van de andere partijen wil weten.

Urbanus, zoals bekend links van inborst, maar de laatste jaren steeds meer naar rechts opgeschoven, legde zijn beweegredenen uit aan het VRT-programma Terzake. Het was de derde keer dat hij door de N-VA gevraagd was, zei hij. “De eerste en de tweede keer was dat professioneel niet echt mogelijk voor mij, maar de derde keer dacht ik wel dat ik het kon riskeren.”

Socialisten: ‘Rechtse zakken’

Urbanus is geen N-VA-lid en is ook niet van plan om dat te worden, laat staan dat hij op een lijst gaat staan. “Ik stond daar als artiest en ik ben me bewust van dat statement, maar ik blijf artiest en eigenlijk sta ik achter ideologie van links. Maar de linksen van nu staan met een vlagje te zwaaien maar die vlag dekt de lading niet meer. Drie vierde van die socialisten zijn rechtse zakken met een rood vlagje.”

“Het is eigenlijk de aversie tegenover de andere partijen waardoor ik affiniteit heb met de N-VA”, zegt Urbanus. “Ik zie zoveel hypocrisie in die partijen en ze duwen de N-VA in een hoek, als potentiële nazi’s.”

Schouderklopje

Al zit het hart van de komiek links, zijn portefeuille zit wel degelijk rechts: “Ik werk al veertig jaar en al die tijd sta ik geld af aan de staat. Waarom nooit eens een schouderklopje voor de mensen die dit land draaiende houden?”

Partner Content