Waar plaatsen de partijen hun geld? PVDA+ bij grootbanken BNP Paribas Fortis en Rabobank

Wouter Beke (CD&V), Wouter Van Besien (Groen), Gwendolyn Rutten (Open VLD), Bart De Wever (N-VA) en Bruno Tobback (SP.A) © Knack/Belga
Ewald Pironet

Wat doen de partijen met hun centen: op een spaarrekening storten of beleggen in de hoop op een hogere opbrengst? Opvallend: de liberalen beleggen niet, de uiterst linkse PVDA+ plaatst haar geld bij BNP Parisbas Fortis en Rabobank.

Bij de ‘moeder aller verkiezingen’ staat voor de partijen heel veel geld op het spel: 36 miljoen euro, zo schreef Knack eerder. In het onderzoek naar het geld van de partijen kwam ook naar buiten wat de partijen doen met het geld dat ze opzij kunnen zetten. Storten ze dat op een spaarrekening, of beleggen ze het in de hoop op een hogere opbrengst?

Weinig verrassend parkeert Groen haar geld bij ethische bank Triodos. Wél verrassend: de liberalen van Open VLD beleggen niet meer met overheidsgeld – tenminste: niet meer sinds de partij een ‘beperkt verlies’ opliep. Maar misschien wel de grootste verrassing: PVDA+ heeft haar geld uitstaan bij grootbanken BNP Parisbas Fortis en Rabobank. En daar voelt de uiterst linkse partij zich niet meteen comfortabel bij.

N-VA haalt hoogste rendement

Bart De Wever (N-VA)
Bart De Wever (N-VA)© BELGA

De N-VA haalt van alle partijen het hoogste rendement uit haar spaargeld. ‘We hebben momenteel 10 miljoen euro op zicht-, spaar- en termijnrekeningen staan’, zegt algemeen directeur Piet De Zaeger. ‘We belegden ook 5 miljoen euro in een fonds dat wordt beheerd door KBC Institutional Asset Management. In dat fonds zitten 70 procent overheids- en bedrijfsobligaties en 30 procent aandelen. Zo konden we profiteren van de recente beurshausse.’ In 2011 en 2013 groeide die portefeuille een dikke 3 procent, in 2012 zelfs 9 procent, aldus De Zaeger.

Open VLD belegt niet met overheidsgeld

Gwendolyn Rutten
Gwendolyn Rutten© Belga

Open VLD belegt niet met overheidsgeld’, stelt Mark Vanleeuw, verantwoordelijk voor het financieel beheer. Of toch niet meer sinds de partij een zestal jaar geleden daarbij een ‘beperkt’ verlies opliep. ‘We hebben nog wel 1,4 miljoen euro zitten in een fonds waar de kapitaalsinleg gegarandeerd is en we een hogere rente kunnen vangen. We zijn erin gestapt net voor de bankencrisis. Vandaag vind je zo’n product jammer genoeg niet meer.’ De Vlaamse liberalen hebben meer dan 9 miljoen op zicht- en termijnrekeningen geparkeerd. ‘Ik weet het’, zegt Vanleeuw, ‘dat brengt nauwelijks iets op’.

CD&V speelt op veilig met klikfondsen

Wouter Beke
Wouter Beke© BELGA

Een eender verhaal bij CD&V. ‘We zitten met bijna 1,5 miljoen in klikfondsen’, aldus woordvoerder Steffen Van Roosbroeck. Een klikfonds is een beleggingsfonds dat je winst op bepaalde moment vastklikt, zodat je die niet meer kunt verliezen. Verder heeft CD&V bij grootbanken nog eens 1,5 miljoen op termijnrekeningen staan, plus 6 miljoen euro die onmiddellijk beschikbaar is.

SP.A stopte om ‘principiële redenen’ met beleggen

Waar plaatsen de partijen hun geld? PVDA+ bij grootbanken BNP Paribas Fortis en Rabobank

De SP.A was enkele jaren geleden nog de partij die het meest belegde, ‘maar we hebben om principiële redenen beslist dat niet meer te doen’, aldus haar boekhouder Luc Hooylaerts. De socialistische partij heeft voor bijna 6,5 miljoen aan beleggingen en nog eens zo veel aan liquide middelen in de boeken staan. ‘Al dat geld staat op termijn- en spaarrekeningen en ja, de opbrengst is gering, met de inflatie maken we misschien zelfs verlies’, weet Hooylaerts.

Vlaams Belang zet geld op spaar- en zichtrekeningen

Gerolf Annemans
Gerolf Annemans© Belga

Ook het spaargeld van Vlaams Belang, bijna 9 miljoen dat onmiddellijk beschikbaar is en 3 miljoen dat vastligt, ‘staat op spaar- en termijnrekeningen’, zegt Patsy Vatlet. Het Vlaams Belang is klant bij Argenta, Crelan en ING – maar dat laatste wordt nu afgebouwd ‘omdat ze daar te hoge kosten aanrekenen’.

Groen vertrouwt geld toe aan ‘meest ethische bank’

Groen-voorzitter Wouter van Besien
Groen-voorzitter Wouter van Besien© Belga

Groen heeft geen beleggingen. 2 miljoen euro staat op een spaarrekening bij Triodosbank.

Dat is ‘de meest ethische bank’, aldus Truus Roesems.

PVDA belegt bij grootbanken BNP Paribas Fortis en Rabobank

PVDA+-voorzitter Peter Mertens
PVDA+-voorzitter Peter Mertens© ImageGlobe

En wat doet de PVDA+ met haar spaargeld? In haar partijprogramma stelt ze dat ze geen ethiek verwacht van privéspelers (de banken) ‘die alleen op profijt uit zijn’. De PVDA, die zichzelf omschrijft als ‘een partij die er iets aan doet’, heeft haar geld ‘op spaarrekeningen bij BNP Paribas Fortis en Rabobank staan’, bekent Lydie Neufcourt, financieel verantwoordelijke.

Ze laat wel meteen weten dat ze dat niet graag vermeld ziet, want ‘de partij ziet haar naam liever niet verbonden met bepaalde banken’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content