Waalse en Franse gemeenschapsregering akkoord over begroting 2012

Na een dag vergaderen zijn de ministers van het Waalse gewest en de Franse gemeenschap het eens geworden over de begroting 2012.

Het akkoord bevat een aantal belastingverhogingen, die de burger niet rechtstreeks zullen treffen. De beide regeringen moesten 300 miljoen euro bijeenzoeken voor de begroting. Sinds midden 2009 vonden ze al één miljard euro besparingen om een begrotingsevenwicht te kunnen bereiken in 2015. Dat wordt elk jaar wat moeilijker, wat de duur van de onderhandelingen voor de begroting van volgend jaar verklaart.

Tijdens het begrotingsconclaaf werd uitgegaan van een groei van 1,2%, wat voorzichtiger is dan het uitgangspunt van de Vlaamse en Brussels regering, verklaarde begrotingsminister André Antoine (CDH) op La Première (RTBF). De verschillende departementen besparen 2 tot 2,5%.

Banksector

Uit de schaarse informatie die uitlekte, blijkt dat de belasting op automaten gevoelig zou worden opgetrokken. Daarbij worden in het bijzonder de geldautomaten en selfbankingtoestellen in de banken geviseerd, om de banksector te laten bijdragen aan de inspanningen die Wallonië en de federale overheid hebben gedaan voor de redding van de banken, met gevolgen voor hun begrotingen. De maatregel moet 8,5 miljoen euro opbrengen.

Milieu

Er zou ook een herziening zijn van de ecoboni en -mali, die de aankoop van minder vervuilende wagens moeten stimuleren. Vooral de ecomali zullen worden opgetrokken, zo werd vernomen. Voorts is er sprake van een waterzuiveringsbelasting, die vooral in andere gewesten te voelen zou zijn, en een verhoging van de inkomsten voor afvalverbranding via het Afvalfonds.

TEC

In tegenstelling tot wat in persberichten werd gezegd, blijft het aanbod van de Waalse openbare vervoersmaatschappij TEC behouden. De maatschappij kan rekenen op 7 miljoen, wat betekent dat er nog een gat van 4 miljoen euro gedicht moet worden. Er worden onderhandelingen opgestart over een verhoging van de tarieven. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content