VVB ontgoocheld: Vlaams regeerakkoord ‘niet Vlaams genoeg’

Het Vlaamse regeerakkoord is slappe kost, vindt de VVB. © BELGA

De Vlaamse Volksbeweging is blij dat er een centrumrechtse Vlaamse regering komt. Toch is ze ontgoocheld: er zit te weinig Vlaanderen in het bestuursakkoord.

De Vlaamse Volksbeweging feliciteert N-VA en zijn voorzitter Bart De Wever omdat ze erin lijken te slagen op Vlaams en federaal niveau een centrumrechtse coalitie op de been te brengen. Niettemin zegt ze bitter weinig ‘Vlaams’ terug te vinden in het Vlaamse regeerakkoord. “Als Vlaamse Beweging zijn we hierover ten zeerste ontgoocheld”, reageert de VVB in een mededeling.

‘Communautaire onderhandelingen leverden nog nooits iets op’

Zoals bekend raakten N-VA, CD&V en Open VLD het eens over de vorming van een Vlaamse regering. De drie partijen willen ook, samen met MR, hun schouders zetten onder een federale regering. Voor de VVB is het “een huzarenstuk van N-VA”, dat de “wil van de Vlaamse kiezer ongeveer voor het eerst in de geschiedenis zou kunnen worden gerespecteerd”. Daar houden de felicitaties evenwel op. “De Vlamingen stemden echter niet alleen massaal centrumrechts, maar ook Vlaams. Hiervan vinden we bitter weinig terug in het regeerakkoord”.

De organisatie zegt geen nieuwe staatshervorming te willen, want “communautaire onderhandelingen met de Franstaligen leverden nog nooits iets op.” Ze vraagt dat er actief maatregelen worden genomen om de verfransing een halt toe te roepen, dat werk wordt gemaakt van de vorming van een Vlaamse identiteit en dat vanuit de Vlaamse regering en het Vlaams parlement een sterk Vlaanderen wordt uitgebouwd dat in staat zou zijn snel en efficiënt zijn onafhankelijkheid te nemen en te bestendigen.

Stappen naar onafhankelijkheid

De VVB heeft er begrip voor dat N-VA in moeilijke tijden haar verantwoordelijkheid wil opnemen. “Maar gaan we enkel België versterken of gaan we, via Vlaanderen, ook en vooral belangrijke stappen zetten richting een onafhankelijk Vlaanderen? Gaan we eindelijk stappen zetten in de realisatie van de Vlaamse resoluties en werk maken van een Vlaamse sociale zekerheid en fiscaliteit?”, vraagt de beweging. “In ieder geval verwachten we van deze Vlaamse regering dat ze niet meewerkt aan een zesde staatshervorming die Vlaanderen verarmt en verfranst. Geen Brussels Metropolitan Region en geen federale kieskring.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content