Vuye en Wouters: ‘Nog meer overtuigd om met iets te komen richting 2019’

Hendrik Vuye en Veerle Wouters. © BelgaImage

Dat N-VA zonder communautaire agenda naar de parlementsverkiezingen van 2019 trekt, bevestigt voor Kamerlid Veerle Wouters dat haar vertrek uit de partij een jaar geleden, samen met Hendrik Vuye, de juiste beslissing was.

‘We zien nu dat we goed hebben aangevoeld dat het communautaire opnieuw voor vijf jaar in de diepvries zou verdwijnen. Ik ben blij dat ik niet meer bij N-VA zit en nu moet uitleggen wat dit weekend is beslist’, zegt Veerle Wouters.

Bijna exact een jaar geleden stapten Vuye en Wouters uit N-VA om voort als onafhankelijken in de Kamer te blijven zetelen. Dat gebeurde na onvrede over de communautaire koers van de partij. Het duo leidde de denktank Objectief V en nam het niet dat het een partijorgaan zou worden. Objectief V wordt intussen geleid door N-VA-ondervoorzitter Sander Loones en Vlaams fractieleider Matthias Diependaele.

‘Ik kan me niet voorstellen dat een hele hoop mensen niet ontgoocheld is’, reageert Wouters. Het was voor iedereen duidelijk dat de partij met Veiligheid, Economie en Identiteit als speerpunten naar de kiezer zou trekken, ‘maar het overviel me toch dat N-VA al zo vroeg de beslissing heeft genomen’ om zonder het communautaire naar de kiezer te stappen, aldus Wouters.

Het is voor Wouters duidelijk dat zijzelf en Vuye nog met ‘iets’ naar buiten zullen komen en als het mogelijk is, deel te nemen aan de stembusslag van 2019. Ze beseft wel dat het een allesbehalve eenvoudige klus wordt, niet alleen omwille van het financiële plaatje, maar ook om lijsten gevuld te krijgen en de kiesdrempel te halen.

‘Het is belangrijk dat het verhaal levend wordt gehouden. Als je het in de diepvries steekt en er niet over praat, dan zal het er nooit komen. En als je tegen de kiezer zegt dat het maar ’tweederangs’ is en er dan tijdens onderhandelingen toch over begint, dan pleeg je gewoon kiezersbedrog’, vindt het Limburgse Kamerlid.

Op Knack.be zegt Hendrik Vuye dat ze de oproep van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken voor Vlaamse frontvorming tegen het licht zullen houden. ‘Wij hebben daarop niet gereageerd in de hoop dat het nog mogelijk was dat meerdere Vlaamse partijen de Vlaamse kaart zouden trekken. Nu blijkt dat dat niet het geval is. We gaan de optie van Van Grieken nu herbekijken. Om het communautaire thema op de agenda te houden, zullen we moeten samenwerken met andere partijen en verenigingen’, luidt het.

Hij benadrukt niet enkel naar Vlaams Belang te kijken. ‘We zullen ook kijken naar wat Lijst Dedecker van plan is. We moeten met een zo groot mogelijke groep samenwerken over de partijgrenzen heen. Hoe dat zich zal concretiseren, zal de tijd uitwijzen’, aldus Vuye.

Partner Content