VUB-rector Caroline Pauwels: ‘Ik ben erin geslaagd mijn kinderen zowel wortels als vleugels te geven’

© Karl
Peter Casteels

is rector van de VUB. Sinds kort zit ze ook in de raad van bestuur van Roularta. Maar hoe is zij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had ze 22 minuten en 25 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is nog maar net ingezworen of hij kondigt al aan dat het Amazonewoud weer ontgonnen mag worden. Dat is de long van de aarde. Zo’n uitspraak is echt heel betreurenswaardig.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Meer en beter onderwijs, met zeker genoeg aandacht voor meisjes. Enkel van daaruit kunnen jongeren leren denken en spreken voor zichzelf.

Wat is uw grootste prestatie?

Ik ben erin geslaagd mijn kinderen zowel wortels als vleugels te geven. Ze weten waar ze vandaan komen, maar ze zijn ook allebei uitgevlogen, naar Canada en Japan.

Sinds een van onze proffen met Rudi Vranckx is meegegaan, krijg ik veel haatmail.

Wat is uw grootste mislukking?

Dat is wel heel existentieel, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb weleens gênante momenten gekend, maar daar leer je meer uit dan dat je eronder lijdt.

Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Ja. Niet omdat het gras elders groener is dan hier, maar omdat zo’n ander perspectief altijd interessant is. Ik zou ooit misschien wel dichter bij mijn kinderen willen wonen.

Aan welke jeugdherinnering bent u het meest gehecht?

Als kinderen organiseerden wij in de zomervakantie een Vlaamse kermis met volksspelen in verschillende tuinen in de buurt. Dat was elk jaar een groots succes. (lacht)

Doet u iets bijzonders voor het milieu?

Nooit genoeg, veronderstel ik. Ik zou graag al mijn verplaatsingen in Brussel met de fiets doen, maar dat gaat niet door mijn job. Ik rijd wel in een elektrische wagen.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Ik probeer dat te vermijden. Sinds een van onze proffen met Rudi Vranckx is meegegaan naar de kampen waar kinderen van IS-strijders verblijven, krijg ik wel veel haatmail. Dat is echt hallucinant: er is geen enkel mededogen met die kinderen.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Ja. Tegen de kat die ik niet wilde maar mijn kinderen wel. Nu zij de enige is tegen wie ik thuis nog kan spreken, doe ik dat maar. (lacht)

Van welke beslissing hebt u het meeste spijt?

Eigenlijk geen. Zelfs foute beslissingen zetten weer iets anders in gang. Anders blijf je eeuwig hetzelfde doen.

Hebt u het gevoel dat de jaren dertig terug zijn?

De geschiedenis herhaalt zich nooit. Ik lees vaak in De wereld van gisteren van Stefan Zweig over het interbellum. Er zijn wel patronen te ontwaren, maar je ziet het grootste onheil nooit aankomen.

Ik heb als rector het geluk veel bij te leren over heel verschillende disciplines.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Ik ben ooit heel hard beginnen te huilen tijdens een concertante uitvoering van Othello in Bozar. Othello was tijdens de voorstelling zijn stem verloren, en Desdemona moest alles dragen. Toen ze haar laatste aria zong, ben ik van ontroering gebroken.

Over welk onderwerp zou u meer willen weten?

Over alles. Ik heb als rector ook het geluk veel bij te leren over heel verschillende disciplines. Ik voel mij als Alice in Wonderland.

Hoeveel geld geeft u jaarlijks aan goede doelen?

Structureel geef ik eigenlijk geen geld. Ik zorg wel voor mensen van wie ik weet dat ze in nood verkeren, of ik leg ze te logeren. Ik steek ook heel veel tijd in projecten rond vrijheid van meningsuiting.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Wanneer ze eindigt.

Vindt u seks overschat?

Soms overschat, soms onderschat.

Hoelang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Mijn vader is lang geleden overleden. Mijn moeder zie ik elke week, en bel ik twee keer per dag.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik zwem elke dag.

Zou u op de vlucht slaan als het oorlog wordt?

Zeker.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Dat het de moeite waard is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content