VRT reageert op kritiek Joke Schauvliege: ‘Voor en tegen hoeven niet samen aan bod te komen’

© Wouter Deprez en Joke Schauvliege

Joke Schauvliege is niet te spreken over een passage van cabaretier Wouter Deprez in De Afspraak. Deprez voert al langer actie voor het behoud van een bos in Limburg, en richt daarbij zijn pijlen op de minister. Volgens Schauvliege gaat het om een heftige persoonlijke aanval, en werd Deprez niet kritisch genoeg aangepakt. De VRT reageert in een persbericht.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) reageert met een persbericht boos op een passage van cabaretier Wouter Deprez in De Afspraak.

‘Tien minuten lang zet de bekende komiek een heftige persoonlijke aanval in op een minister van de Vlaams regering. De VRT-journalist heeft de minister niet om een weerwoord gevraagd en stelt geen enkele kritische vraag’, klinkt het. Lees hier de volledige mededeling.

‘De minister betreurt dat de openbare omroep een publiek proces laat maken zonder enige tegenspraak door de journalist of door haarzelf. Dat is in strijd met alle democratische spelregels en met de opdracht van de openbare omroep. Zij betreurt ook dat Wouter Deprez haar gratuit beticht van leugens, terwijl zij zwart op wit het tegendeel documenteert. Blijkbaar eindigt de kritische zin waar de Facebook-hype begint, ook bij De Afspraak.’

Herbekijk hier het interview met Wouter Deprez in De Afspraak:

‘We hebben geen probleem met kritiek, er zijn zoveel meningen als er mensen zijn, die proberen we niet koste wat kost te weerleggen. Maar beschuldigd worden van liegen in het parlement is niet zomaar iets’, reageert Jan Pauwels, de woordvoerder van Joke Schauvliege bij De Standaard. ‘Voor een politicus is dat een cruciaal punt.’

Wouter Deprez voert al een aantal weken actie voor het behoud van een bos in Limburg. Daarbij kwam hij al een aantal keer in aanvaring met Schauvliege. Via de sociale media liet hij niet na om Schauvliege hard aan te pakken.

Eerder deze week werd Deprez nog ontvangen nog het kabinet van de minister. Na die ontmoeting zou ook Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom wat in het vizier van de cabaretier komen.

Lees hier zijn volledige Facebook-post:

DEEL DIT BERICHT, AUB, DANK!Vanochtend vroeg postte ik een open brief aan mevrouw Turtelboom, minister van…

Posted by Wouter Deprez on Wednesday, October 21, 2015

De Afspraak opnieuw onder vuur?

Het is de tweede keer op korte tijd dat het Canvas-programma De Afspraak onder vuur komt te liggen. Vorige week was dat naar aanleiding van een interview met een teruggekeerde Syriëstrijder. Ook toen vonden critici dat de man niet hard genoeg werd aangepakt.

De hele heisa leidde er zelfs toe dat Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) aankondigde dat de beheersovereenkomst ‘aangescherpt’ zou worden.

Pauwels benadrukt nog dat de twee interviews wat hem betreft niets met elkaar te maken hebben. Dit is een persoonlijk feit en heeft niets te maken met het VRT-beleid’, benadrukt hij.

‘Redactionele autonomie’

In een reactie wijst hoofdredacteur Actuaprogramma’s Televisie Carl Voet erop dat ‘woord- en wederwoord’ een belangrijk principe blijft in de aanpak van VRT Nieuws. Maar dat betekent niet dat ‘voor en tegen’ in een en dezelfde uitzending aan bod moeten komen.

‘Hoe we programma’s aanpakken, behoort tot onze redactionele autonomie. En dat geldt zeker ook voor de vragen die gesteld worden en de toon die gehanteerd wordt. Als we toelaten dat anderen dat gaan bepalen, overschrijden we een belangrijke grens. In dit concrete dossier zijn er nog veel vragen te beantwoorden. Het is niet door een programma onder vuur te nemen, dat er antwoorden komen.’. (JH/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content