VRT over Zaak-Bracke: “Onafhankelijkheid en onpartijdigheid staan voorop”

© Belga

Naar aanleiding van de commotie rond N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke neemt de VRT nu toch een duidelijk standpunt in.

“Onpartijdigheid en waarheidsgetrouwheid zijn altijd al het baken geweest van VRT Nieuws en de kern van de openbare omroep. De directie van de openbare omroep stelt samen met de VRT-hoofdredactie en de deontologische adviesraad dat de onafhankelijkheid van de VRT-journalisten vooropstaat en inbreuken hierop niet geduld worden”, zo staat in een mededeling van de VRT naar aanleiding van de zaak rond N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke.

De voorbije dagen raakte bekend dat Bracke in 1991, toen hij journalist was bij de VRT, meegeschreven heeft aan het partijmanifest “In de naam van de roos” van toenmalig SP-voorzitter Frank Vandenbroucke. De reactie van de VRT-hoofdredactie hierop was dat dergelijke praktijken in die tijden gebruikelijk waren.

Ontslag

Nu luidt het in de VRT-mededeling formeler: “Het redactiestatuut en de deontologische code zijn duidelijk: journalisten kunnen lid zijn van een politieke partij, dat is hun grondwettelijk recht, maar ze mogen geen externe activiteiten uitoefenen die de onpartijdigheid en professionele verslaggeving van VRT Nieuws ondermijnen.”

Bracke is nog officieel medewerker van de VRT, maar sinds hij verkozen werd voor de N-VA is hij met politiek verlof. Over een mogelijk ontslag wordt niets gezegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content