VRT betreurt fouten in aanpak van Jos Ghysen in Reyers Laat

Jos Ghysen, die twee weken geleden in “Reyers Laat” beschuldigd werd van seksueel misbruik, was beter kort voor of onmiddellijk na de opname van het Canvas-programma gecontacteerd door de makers. Dat vindt de hoofdredactie van de VRT-nieuwsdienst.

De hoofdredactie van de VRT wil in de toekomst nauwer overleggen met de eindredacteurs. Ex-VRT-programmamaakster Kris Smet uitte op 24 april in “Reyers Laat” zware beschuldigingen aan het adres van de voormalige radio- en tv-presentator Jos Ghysen. Volgens Smet kloeg omroepster Ireen Houben aan dat Ghysen haar jarenlang lastigviel.

Ghysen niet aan het woord

De getuigenis lokte tal van reacties uit omdat Ghysen zelf in het programma niet aan het woord kwam. De hoofdredactie van VRT Nieuws reageert daar nu op.

Deontologische fout

“Er wordt de nieuwsdienst een deontologische fout verweten doordat ze Ghysen niet de kans heeft gegeven tijdens of onmiddellijk na de uitzending op de uitspraken van Smet te reageren”, luidt het in een mededeling. “Het basisprincipe van woord-wederwoord is wat VRT Nieuws betreft wel degelijk gerespecteerd: Ghysens reactie was de volgende dag in de nieuws- en duidingsprogramma’s aanwezig. Meerdere programma’s gaven ook uitvoerig duiding bij de problematiek rond ongewenst seksueel gedrag.”

Beter vooraf gecontacteerd

Toch vindt de hoofdredactie dat, “gezien de aard van de verklaringen”, Ghysen beter nog voor de start van de opname of onmiddellijk na de uitzending door VRT Nieuws was gecontacteerd om zijn versie te horen.

Aandacht verschoven

“Door dat te laat publiekelijk te erkennen, is een deel van de aandacht voor de maatschappelijke discussie over ongewenst seksueel gedrag op het werk naar de aanpak van ‘Reyers Laat’ verschoven, wat niet de bedoeling kan zijn.”

De hoofdredactie wil in de toekomst bij kwesties als deze nog beter en nauwer overleggen met de eindredacteurs van de verschillende media en programma’s. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content