Vrijspraak Hoeyberghs voor grootste deel lezing UGent, 1.000 euro boete

Een blije Jeff Hoeyberghs na zijn vrijspraak © Belga

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs, die door de correctionele rechtbank van Gent veroordeeld werd tot tien maanden cel waarvan de helft met uitstel en een geldboete van 8.000 euro voor seksisme en discriminatie na zijn uitspraken aan de UGent in 2019, is door het Gentse hof van beroep voor het grootste deel vrijgesproken.

Het hof van beroep weerhoudt wel drie strafbare passages en veroordeelt hem tot een geldboete van 1.000 euro.

Hoeyberghs gaf op uitnodiging van de Vlaamse studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) op 4 december 2019 een lezing aan de UGent. Daar zei hij onder meer: ‘Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen’. En: ‘Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden.’ Hij stelde verder dat ‘wij ze wasmachines, afwasmachines, poetsvrouwen gegeven hebben, totdat ze natuurlijk zelf overbodig waren’. Of nog: ‘Hulp zoeken bij een wijf. Weet je hoe wij dat noemen? Jeanetten.’

Lees hieronder verder.

Beelden van de lezing werden online geplaatst en er liepen uiteindelijk 1.489 meldingen binnen bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen. Ook Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia kreeg 152 meldingen binnen voor discriminatie wegens ‘raciale criteria, fysieke kenmerken of gezondheidstoestand’.

De raadkamer besliste dat Hoeyberghs zich voor de strafrechter moest verantwoorden. De Gentse correctionele rechtbank legde Hoeyberghs tien maanden cel op, waarvan de helft met uitstel, en een effectieve geldboete van 8.000 euro. Hoeyberghs ging in beroep, en volgens zijn verdediging was er enkel een uiting van een mening en was er geen sprake van aanzetten tot haat of geweld. Het Gentse hof van beroep volgt daarin voor het grootste deel van de uitspraken, maar oordeelde dat drie passages wel strafbaar zijn en legde enkel 1.000 euro geldboete op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content