Vragen rond ebolaserum

De pers staat op wacht aan Emory University, waar Kent Brandly, de eerste Amerikaan met ebola, wordt verzorgd. © reuters

Twee Amerikaanse zendelingen, die besmet werden met het ebolavirus, kregen een experimenteel serum toegediend dat al dan niet een ‘miraculeuze’ uitwerking had.

Het nieuws werd eerst in halfjuichende termen door nieuwszender CNN gebracht, als een scenario voor een blockbuster. Twee Amerikanen, een man en een vrouw, die een christelijk ziekenhuis openhouden, verkeren in nood in het verre Liberia, doodziek met ebola. Ze doen een oproep om bijstand. Vanuit San Diego worden enkele stalen van een experimenteel serum overgevlogen, voor zover bekend alleen nog maar getest op 8 met ebola besmette apen. Vier van die apen die binnen de 24 uur na besmetting het serum toegediend kregen, overleefden de ziekte. Van vier apen die het serum 48 uur na besmetting kregen toegediend, bleven er twee in leven…

Dit serum kwam ingevroren toe in Liberia, waar de patiënten bijna niet konden wachten tot het ontdooid geraakte. Op de man, Kent Brandly, zou het serum een miraculeus effect hebben gehad (volgens een door CNN geciteerde bron), op de vrouw, Nancy Writebol, veel minder. Brandly is intussen naar de VS overgevlogen en in isolement geplaatst, waar hij volgens een woordvoerder tekenen van beterschap vertoont. Writebol wordt dinsdag getransporteerd.

De krant LA Times is op bezoek gegaan bij de producent van het serum, Mapp Biopharmaceutical Inc in San Diego, en heeft met experts gesproken. Het serum is plantaardig, en zelfs bij een goed werkend serum treedt volgens de experts geen miraculeuze genezing op. Het herstel gebeurt traag.(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content