Voorzitter Vlaamse Volksbeweging is ontgoocheld in N-VA

© Reuters

Aan de vooravond van haar feestdag is de Vlaamse Volksbeweging snoeihard voor de Vlaamse regering. “Blijkbaar geldt de zwijgplicht ook op Vlaams niveau.” Dat zegt VVB-voorzitter Bart De Valck.

De Vlaamse feestdag komt eraan. Valt er iets te vieren?

Bart De Valck: ‘Natuurlijk. Elk volk heeft behoefte aan symbolen om hun gemeenschapsgevoel op te krikken. Ik zie trouwens een gelijkenis. Net als in 1302 ligt de belastingdruk voor de Vlamingen zo hoog dat het niet meer leefbaar is. Daarom blijft Vlaamse onafhankelijkheid ons doel. Een doorsnee Vlaams gezin verliest jaarlijks 7.400 euro aan transfers aan Wallonië.

Zijn jullie ontgoocheld in de N-VA die een communautaire stilte houdt?

Bart De Valck:Op Vlaams niveau wel, ja. Ik kan er inkomen dat N-VA zich federaal als een loyale partner gedraagt. Maar het baart ons grote zorgen dat de Vlaamse regering muisstil blijft. MR en PS zijn het Franstalige plan B aan het uitwerken, de Waals-Brusselse natie, en Vlaanderen roert zich niet.

Kan u dat concreter maken?

Bart De Valck:“Waarom maakt Vlaanderen geen werk van een grondwet, zoals Wallonië jaren geleden? Wat doet Vlaams minister Ben Weyts om de Vlaamse rand te versterken? En waarom doet de Vlaamse voogdijminister Liesbeth Homans (beide ministers zijn van N-VA-signatuur, red.) niets aan de burgemeestercarrousel in de faciliteitengemeenten? Waarom start ze geen tuchtprocedure tegen die burgemeester van Linkebeek, Damien Thiéry? Is het omdat die man lid is van de MR en N-VA haar Franstalige partner niet voor het hoofd durft stoten? Blijkbaar is de federale omerta, de zwijgplicht over communautaire issues, doorgesijpeld naar het Vlaamse niveau. Dat is ook wat ik in de wandelgangen verneem. Dat baart ons echt grote zorgen. De Franstaligen zijn delen van Vlaams-Brabant aan het lospeuteren om toe te voegen aan Brussel en N-VA doet niets. Vele mensen vragen mij waarom ze nog voor N-VA zouden stemmen.”

Hoe is het met de vernieuwingsoperatie van de VVB?

Bart De Valck:“Goed. In september komen we naar buiten met een grootschalige onafhankelijkheidscampagne dat verder bouwt op onze dynamische slogan ‘Ja voor Vlaanderen’. (De Zondag/Paul Cobbaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content