Voorzitster Vrouwenraad: ‘Manels moeten aan de schandpaal’

Magda De Meyer: 'Vrouwen hebben het drukker, boek hen dus eerst.' © .
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

‘Door volledig mannelijke panels lijkt het alsof vrouwen geen expertise hebben’, zegt de voorzitster van de Vrouwenraad Magda De Meyer. ‘Daardoor krijgen vrouwen minder invloed.’

Waarom bent u tegen panels die uitsluitend uit mannen bestaan?

Omdat ze het schijnidee bevestigen dat enkel mannen expertise hebben. Dat is een selffulfilling prophecy: wie altijd mag opdraven als expert, krijgt meer aandacht in de pers en bijgevolg gemakkelijker toegang tot de mensen die de beslissingen nemen. Wat opnieuw resulteert in meer invloed en dus aandacht. Het probleem is groter dan louter perceptie. De belangen van de vrouw dreigen over het hoofd gezien te worden wanneer enkel mannen rond de tafel zitten.

Hoe groot is het probleem?

Uit onderzoek naar de samenstelling van panels op Europese topconferenties tussen 2012 en 2017 blijkt dat 6076 van de 7899 panelleden mannen waren. Dat is maar liefst 76 procent. Hoeveel kansen kun je missen om een vrouw aan het woord te laten?

Vraag vrouwen ook voor hardere onderwerpen, zoals artificiële intelligentie.

Debatorganisatoren beweren vaak dat ze geen vrouwen vinden. Terecht?

We hebben tips voor zulke organisatoren. Aangezien vrouwen het vaak drukker hebben door de combinatie van hun werk met hun gezin, moet je vroeg genoeg beginnen rond te bellen. Niet de avond voor het debat. Wie geen geschikte debatoren vindt, kan de lijsten met vrouwelijke experts raadplegen. Sommige organisatoren voorzien zelfs in kinderopvang of -animatie. Ten slotte nog een inhoudelijke tip: vraag vrouwen ook voor hardere onderwerpen, zoals artificiële intelligentie.

Zullen jullie controleren of vrouwen mogen meedebateren?

We zullen geen debatten verstoren, daarvoor vinden we de vrijheid van meningsuiting te belangrijk. Maar we willen wel de manels aan de schandpaal nagelen. (lacht) Daarom roepen we onze leden op om organisatoren aan te spreken wanneer ze enkel mannen op het podium zetten of zich ervan afmaken met een vrouwelijke moderator. Daar mogen ze niet meer mee wegkomen.

Krijgt u steun vanuit de politiek?

Enkel de SP.A ondersteunt onze oproep als partij. Individuele leden van de CD&V, de Open VLD en Groen ondertekenden onze petitie. Het Vlaams Belang reageerde niet. N-VA’ers staan niet op de lijst. Volgens voorzitter Bart De Wever en Kamerlid Valerie Van Peel geloven zij in ‘de juiste man of vrouw op de juiste plaats’. Een drogreden. Zo bevestig je dat enkel mannen expertise hebben.

Lees op www.knack.be/manel de opinie van de vrouwenraad en de ondertekenaars van de petitie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content