Voorstel om dekolonisatie in de eindtermen op te nemen weggestemd: ‘Bestaat al’

Een muurschildering van George Floyd in Brussel © belga

Voorstellen van Groen en SP.A om (de)kolonisatie op te nemen in de eindtermen en om het historisch bewustzijn van jongeren te versterken, zijn in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement weggestemd.

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD zeggen dat ze de bezorgdheid van de linkse oppositiepartijen delen, maar dat de doelstellingen al in de sleutelcompetenties en eindtermen zitten.

De voorstellen van Groen en SP.A kwamen er naar aanleiding van de dood van George Floyd in de VS, de wereldwijde protesten tegen racisme en het aangewakkerde debat over de (de)kolonisatie in België. Zo wilde Groen de kolonisatie en het dekolonisatieproces in de eindtermen van het Vlaamse basis- en secundair onderwijs. SP.A stelde dan weer voor om het historisch bewustzijn en kritische denken over verleden en heden in het Vlaams onderwijs te versterken.

Maar beide voorstellen werden weggestemd in de commissie. Volgens de meerderheidspartijen zijn de voorstellen van Groen en SP.A eigenlijk al opgenomen in de sleutelcompetenties en eindtermen: ‘De resoluties van de oppositie wekken dus de verkeerde indruk dat wat al bestaat nog niet zou bestaan. De eindtermen zoals ze vandaag omschreven zijn, komen met andere woorden dus tegemoet aan de resoluties van de oppositie’.

Partner Content