‘Voor N-VA lijkt katholiek synoniem aan anti-islam’

Minister van Onderwijs, Hilde Crevits, bezoekt school in Gent © BELGA

In tegenstelling tot wat N-VA beweert, is er volgens professor Didier Pollefeyt wel een enorm draagvlak voor de dialoogschool. Die conclusie trekt hij na een enquête bij 360 directieleden.

Het voorstel dat Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs, lanceerde (een schoolmodel waarin andere religies en levensbeschouwingen een bijzonder grote rol krijgen), kreeg heel wat kritiek van N-VA. ‘Als men ruimte inlast voor de islam, waarom dan ook niet voor de leer van het vliegend spaghettimonster?’, klonk het bij N-VA-voorzitter Bart De Wever. Zijn partij noemt het een uitverkoop van de identiteit, een beslissing waar schooldirecties niet op zitten te wachten.

Enorm draagvlak

Maar dit laatste klopt niet, schrijft De Standaard. De krant citeert een onderzoek van professor en theoloog Didier Pollefeyt (KU Leuven) waaruit blijkt dat een groot deel van de Vlaamse scholen een sterke voorkeur heeft voor de dialoogschool. De onderzoeker sprak 360 directieleden (ongeveer 60 Vlaamse scholen) en 90 procent geeft aan dat zijn of haar school het concept nu al toepast. Bovendien vindt meer dan 90 procent dat dit model de norm zou moeten zijn voor de toekomst.

Volgens Pollefeyt is er dus een enorm draagvlak voor de zogenaamde dialoogschool. Vanwaar dan de storm van kritiek? ‘Het voorsteel werd onmiddellijk geïslamiseerd. Terwijl dialoog niet automatisch tot verkleuring leidt’, klinkt het.

Gastvrijheid

De professor stelt zich voorts vragen bij de definitie van N-VA voor katholiek: ‘Ik vraag me af wat de partij daaronder verstaat. Katholiek lijkt voor N-VA een synoniem voor anti-islam.’ Volgens hem verwijst de partij meer naar cultuur of identiteit in plaats van naar de religieuze connotatie.

De theoloog, die zelf ook de voorkeur geeft aan een dialoogschool, verdedigt Boeve. ‘Hij heeft nooit de bedoeling gehad om de katholieke school uit te kleden. ‘De dialoogschool is de evidentie zelve, waarbij identiteit aan gastvrijheid wordt gekoppeld.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content