Voka dringt aan op snellere asielprocedure en begeleiding

© belga

Voka voegt zich in het rijtje werkgevers dat oproept om de handen uit de mouwen te steken nu een grote stroom vluchtelingen naar Europa trekt. De Vlaamse werkgeversorganisatie bepleit om vluchtelingen zo snel mogelijk op de arbeidsmarkt toe te laten en de asielprocedure te versnellen.

Voka-voorzitter Michel Delbaere deed die oproep dinsdagavond naar aanleiding van de start van het nieuwe socio-economische jaar. Hij verwees naar de vele vluchtelingen in het park aan het Noordstation. “We kunnen hier onze ogen niet voor sluiten”, aldus Delbaere.

De beste manier om de vluchtelingen een toekomst te geven is via een job, argumenteert de Voka-topman, verwijzend naar de krapte op de arbeidsmarkt. Daarom stelt hij concreet voor om vluchtelingen al vanaf dag één in begeleiding te voorzien wat betreft taal en integratie. Voka roept ook op om de asielprocedure te versnellen, “in de mate van het mogelijke”. Volgens Delbaere is er bij de 18.000 bedrijven die lid zijn van Voka zeker “een bepaalde capaciteit” om vluchtelingen aan een baan te helpen.

Voka is niet de eerste werkgeversorganisatie die een oproep doet. Zo roept werkgeversfederatie VBO vrijdag een taskforce bijeen over de problematiek en riep Unizo-topman Karel Van Eetvelt al op om asielzoekers de kans te geven te werken tijdens hun procedure. In zijn toespraak deed ook Vlaams minister van Economie en Werk Philippe Muyters een oproep tot de ondernemers om zoveel mogelijk asielzoekers een arbeidsplaats aan te bieden, om ze zo te helpen integreren.

De VDAB zal alvast helpen met de analyse van vacatures, het oplijsten en inschatten van competenties en ondersteuning op de werkvloer, aldus de minister. “De VDAB zal een platform bieden waar vacatures worden verzameld en gescreend en zal mee zorgen voor het afstemmen van vraag en aanbod”. Het is aan de bedrijven om duidelijke profielen op te maken van de gezochte competenties, aldus nog Muyters. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content