VN-Veiligheidsraad bezoekt België voor het eerst

© Belga

Dertig leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werden in het stadhuis van Dinant ontvangen ter gelegenheid van de herdenking van de start van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden.

Op initiatief van de huidige voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, de Brit Mark Lyall Grant, zijn dertig leden van de raad naar België afgezakt. Ze werden in het stadhuis van Dinant ontvangen ter gelegenheid van de herdenking van de start van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden.

‘Dinant heeft de twijfelachtige eer om de eerste Belgische martelaarsstad te zijn. Dit door het aantal mensen dat destijds op 23 augustus hier is omgebracht’, sprak Richard Fourneaux, burgemeester van Dinant.

Grant bracht op zijn beurt hulde aan de slachtoffers van de Grote Oorlog. ‘Wij zijn ons allen bewust van de tragedie die zich in Dinant afspeelde waar zowel mannen, vrouwen en kinderen zwaar hebben geleden en het leven hebben gelaten.’

Het is de eerste keer dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ons land bezoekt. De vertegenwoordigers van de vijftien huidige lidstaten plannen een tweedaags bezoek op zaterdag 9 en zondag 10 augustus.

Buitenlandse Zaken onderstreept dat het bezoek voor België een ‘specifieke dimensie’ heeft, aangezien ons land kandidaat is voor een zetel in de Veiligheidsraad voor het mandaat 2019-2020. Na Dinant brengt de delegatie nog een bezoek aan Leuven, Poperinge, Ieper en de militaire basis van Poelkapelle, waar chemische wapens uit de oorlog vernietigd worden. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content