Vlaanderen wint bij staatshervorming

Volgens simulaties over de nieuwe financieringswet is de federale staat de enige grote verliezer. In 2028 zal zij bijna 1,2 miljard euro minder hebben. Ook de Franse Gemeenschap verliest een beetje. Vlaanderen wint 192 miljoen euro, Wallonië 210 miljoen. Brussel is met 661 miljoen euro de grote winnaar.

Vlaanderen wint 192 miljoen euro en is dus grote winnaar van de financieringswet. Dat schrijft De Tijd.

Het zijn de simulaties die op de tafel lagen van de werkgroep Comori. Premier Elio Di Rupo (PS), de staatssecretarissen voor de Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) en Melchior Wathelet (cdH) en de acht partijvoorzitters die de zesde staatshervorming hebben uitgedokterd, baseerden de finale onderhandelingen op die simulaties.

Het gaat volgens De Tijd om nieuwe simulaties die in samenwerking met de Nationale Bank van België zijn uitgevoerd. Die waren nodig omdat de economische uitgangspunten sinds de regeringsonderhandelingen grondig gewijzigd zijn.
De uitkomst is bijgevolg helemaal anders.
Vlaanderen zet verlies om in winst

Ten tijde van de regeringsonderhandelingen in 2010-2011 was nog sprake van een verlies voor Vlaanderen. Volgens de Leuvense hoogleraar André Decoster en de N-VA zou dat verlies voor Vlaanderen tegen 2028 oplopen tot meer dan 2 miljard euro. De federale staat en Brussel waren de grote winnaars.

Nu blijkt dat de federale staat de enige grote verliezer is, terwijl de deelstaten allemaal winnen, met uitzondering van de Franse Gemeenschap. In de simulaties zitten alle correctiemechanismes verwerkt, die ook deel uitmaken van de nieuwe financieringswet. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content