Vlaanderen wil de Dexia-toren

De Vlaamse overheid onderzoekt of ze 1900 ambtenaren kan onderbrengen in de Dexia-toren. Het tweede hoogste gebouw van Brussel zou een Vlaams symbool in de hoofdstad worden.

De betrokkenen noemen de aankoop of huur van het torengebouw aan het Brusselse Rogierplein “een logische optie”, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Groot en niet te duur

De centralisering van de Vlaamse administratie in de grootsteden is al enkele jaren aan de gang. Concreet zoekt de Vlaamse overheid in Brussel een kantoorgebouw van minstens 50.500 vierkante meter, waar ze tegen 2017 bijna 1.900 Vlaamse ambtenaren wil onderbrengen.

Een belangrijke voorwaarde is ook dat het gebouw dicht bij één van de grote Brusselse treinstations ligt, over een moderne en duurzame architectuur beschikt en vanzelfsprekend niet al te duur is.

De Vlaamse ambtenaren werken nu in het Boudewijn- en het Phoenixgebouw, twee panden waarvan de huurovereenkomst afloopt. Hun aantal kan nog oplopen, want door de overdracht van een reeks federale bevoegdheden zal de Vlaamse overheid de komende jaren nog enkele duizenden ambtenaren extra nodig hebben.

IJkpunt in Brussel

De zoektocht naar de nieuwe kantoorruimte in de hoofdstad gebeurt door de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Afgelopen zomer ontving die volgens de krant tussen vijf en tien kandidaturen, waaronder die van Belfius als eigenaar van de Dexia-toren. Troeven van dat gebouw zijn de ligging en architectuur. Het gebouw is het op één na hoogste in Brussel en dus een symbolisch ijkpunt.

Potentieel struikelblok is de prijs. Belfius zou 300 à 350 miljoen euro vragen. Nog deze maand zou er al een tussenbeslissing worden genomen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content