Vlaanderen kent drukste ochtendspits van het jaar

© Belga

Met goed 270 km files op de snelwegen in Vlaanderen tussen 8 en 8.30 uur, was het de drukste ochtendspits van 2016. Volledig op het conto van de regen.

De aangekondigde regen zorgde maandagochtend op de Vlaamse snelwegen voor een jaarrecord. “Met goed 270 km files op de snelwegen in Vlaanderen tussen 8 en 8.30 uur, was het de drukste ochtendspits van 2016. Volledig op het conto van de regen”, aldus Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.

Voor gans België totaliseerde Touring op dat piekmoment 420 tot 425 km filevorming, door de combinatie van regen en het altijd drukkere maandagochtendverkeer (ondanks het deeltijdse werken). “Regen zorgt voor plots en constant afremmen, wat even gevaarlijk is en zeer snel cumuleert in filevorming stroomopwaarts”, aldus Danny Smagghe, woordvoerder van Touring. “Bestuurders moeten hun snelheid aan de omstandigheden aanpassen maar we moeten leren rijden in de regen.”

Op 15 januari was sneeuw – vooral in Wallonië met vrachtwagens op hellingen in schaar – oorzaak van nog meer verkeersellende, met circa 500 km file.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook in Nederland heeft de hevige regenval maandagochtend voor de drukste ochtendspits van dit jaar gezorgd. Om 08.15 uur was de drukte volgens de mobiliteitsbond ANWB op zijn hoogtepunt met 757 kilometer file op snel- en binnenwegen. Dit jaar waren de files in de ochtend nog niet boven de 500 kilometer uitgekomen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content