Vlaamse Vereniging van Studenten hekelt tweejarige master

© Thinkstock

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) is ontevreden over de manier waarop de invoering van tweejarige masteropleidingen wordt aangepakt.

De VVS stelt dat er kansen blijven liggen om de tweejarige master kwaliteitsvol uit te bouwen en hekelt onder meer dat studenten die nu al aan hun studies zijn begonnen in 2014 met een onverwachte studieduurverlenging worden geconfronteerd.

De vereniging waarschuwt voor de sociale impact van zo’n studieduurverlening, die extra kosten met zich meebrengt. De VVS pleit voor een rollende invoeringen van de tweejarige master vanaf 2015 én voor een goede communicatie daarrond. “Vaak weten studenten niet wat hun te wachten staat en er is onvoldoende onderzoek verricht naar de gevolgen. Zowel voor de student die een extra jaar op kot moet, als voor de instelling die studenten nu een jaar langer moet begeleiden zonder hiervoor extra financiering te ontvangen”, legt de VVS uit.

Acties

De VVS zegt de dossiers van de universiteiten grondig te hebben bekeken en oordeelt dat de uitwerking “niet overal even optimaal” is. “VVS ziet een meerwaarde in de tweejarige master wanneer die kwaliteitsvol ingevuld wordt met bijvoorbeeld een goed stage- en internationaal beleid. Uit de dossiers blijkt echter dat dit te vaak als een gemakkelijkheidsoplossing gezien wordt.”

Verder vreest VVS dat het gebrek aan extra financiering zal leiden tot een beknibbeling op het aanbod van keuzevakken. De studenten plannen publieke acties om hun stem kracht bij te zetten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content