Vlaamse regering keurt GRUP Oosterweel goed

Oosterweelkaart, van BAM © Belga

De Vlaamse regering heeft het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) in het Oosterweeldossier principieel goedgekeurd. De volgende horde is de bouwaanvraag.

De Vlaamse regering heeft een nieuwe horde genomen in het dossier van de Antwerpse Oosterweelverbinding. De regering heeft vrijdag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) principieel goedgekeurd. Dat GRUP is bijgestuurd op basis van de geformuleerde bezwaren en maakt een overkapping van de Vlaamse Oosterweelplannen mogelijk. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege gezegd.

Bijna een jaar geleden besliste de vorige Vlaamse regering na lang studiewerk voor het Oosterweeltracé om de Antwerpse ring te sluiten. Begin april 2014 werd dan het GRUP, zeg maar de ruimtelijke inkleuring van de plannen, goedgekeurd door de Vlaamse regering en kon het openbaar onderzoek starten.

Bezwaren

Tijdens dat openbaar onderzoek werden 1.300 bezwaarschriften, waarvan 490 unieke dossiers ingediend. “Een heel pak van die bezwaren hadden betrekking op het gebrek aan informatie en inspraak. Maar die bezwaren werden inhoudelijk weerlegd. Juridisch zijn alle stappen goed doorlopen en was de genomen beslissing goed onderbouwd”, legt minister Schauvliege uit.

Het gewijzigde GRUP houdt wel rekening met een aantal andere bezwaren, meer bepaald de vraag naar “flankerende en milderende maatregelen”. De meest opvallende maatregel daarbij is de overkapping. “Het nieuwe GRUP maakt de volledige overkapping van de plannen mogelijk”, bevestigt Schauvliege.

Het GRUP gaat nu voor advies naar de Raad van State. Die heeft 30 dagen de tijd om advies uit te brengen. In april volgt dan de definitieve goedkeuring door de Vlaamse regering. Dan staat de volgende horde klaar: de bouwaanvraag. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content