Vlaamse regering houdt deur op slot voor Open VLD

© Belga

“De argumenten van Open VLD om ook te worden opgenomen in de Vlaamse regering houden gewoon geen steek”, reageerde minister-president Peeters.

De Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, SP.A en N-VA zijn niet van plan hun regering uit te breiden met Open VLD. Dat stelden minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Geert Bourgeois duidelijk op de VRT-radio, in reactie op het pleidooi voor twee liberale ministerposten van Open VLD-Kamerlid Patrick Dewael. Ook SP.A-collega Ingrid Lieten liet weten het eens te zijn met haar coalitiepartners.

Volgens Dewael maken de immense uitdagingen van de komende maanden en jaren een toetreding van Open VLD tot de Vlaamse regering noodzakelijk. “Tegelijk een staatshervorming realiseren, structurele hervormingen doorvoeren en de overheidsfinanciën saneren, dat kan alleen als alle neuzen in dezelfde richting staan”, argumenteerde Dewael, weliswaar in eigen naam.

“Vijf jaar afmaken”

Maar de Vlaamse meerderheidspartijen houden de deur stevig op slot. “De argumenten van Open VLD om ook te worden opgenomen in de Vlaamse regering houden gewoon geen steek”, reageerde minister-president Peeters, die “de vijf jaar wil afmaken”. “Ik versta niet waarom men die vraag nog steeds stelt.”

Eenzelfde signaal klonk bij N-VA’er Bourgeois. “We hebben Open VLD niet nodig om een goed beleid te voeren”, reageerde hij. Twee extra ministers creëren vindt Bourgeois ook een “slecht signaal in tijden van besparingen”.

“Slecht voor Vlaanderen”

Bovendien is wat Open VLD voorstelt “slecht voor Vlaanderen”, aldus nog de Vlaams-nationalist. De liberalen willen de gewesten extra overschotten laten boeken om de gezamenlijke overheidsfinanciën op orde te krijgen. Bourgeois werpt daar tegen in dat Vlaanderen al bespaarde en nu juist de economische groei moet aanzwengelen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content