Vlaamse ministerposten N-VA zijn verdeeld

De N-VA-kopstukken zingen de Vlaamse Leeuw op hun congres. © BELGA

Na afloop van het ledencongres heeft de N-VA haar Vlaamse ministerposten verdeeld. De portefeuilles zijn voor Ben Weyts, Philippe Muyters en Liesbeth Homans. Geert Bourgeois wil de volle vijf jaar uitdoen als minister-president.

In de nieuwe Vlaamse regering krijgt Geert Bourgeois, naast het minister-presidentschap, de bevoegdheden Onroerend Erfgoed, Algemeen Beleid en Internationaal Vlaanderen. Ben Weyts wordt bevoegd voor Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn. Philippe Muyters krijgt Economie, Overheidsinstrumentarium, Werk, Innovatie en Sport. Liesbeth Homans, tenslotte, wordt viceminister-president en krijgt de bevoegdheden Binnenlands bestuur, Stedenbeleid, Bestuurszaken, Inburgering, Wonen, Sociale Economie, Armoede en Gelijke kansen. Jan Peumans blijft parlementsvoorzitter.

‘Historisch moment’

Geert Bourgeois is uitermate tevreden dat de Vlaamse regering vijf jaar lang zal worden geleid door een Vlaams-nationalistische partij. “Zeker voor onze achterban is dit een historisch moment”, zegt hij. “We zullen als regering optreden in consensus, maar wij zijn de grootste partij”, maakt de regeringsleider onmiddellijk duidelijk.

De geruchten dat de minister-president in de loop van de legislatuur de fakkel zou doorgeven, doet hij af als nonsens. “Bij leven en welzijn doe ik de vijf jaar uit. Als je dit op je neemt is het voor de volledige legislatuur.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content