Jan Bertels (SP.A)

Vlaamse fiscale regularisatie: ‘Fraude afkopen is goedkoper dan eerlijk belasting betalen’

Jan Bertels (SP.A) Vlaams parlementslid voor SP.A

‘Terwijl de federale begrotingscrisis draait rond ‘eerlijke belastingen’, voeren de N-VA, de CD&V en de Open Vld op Vlaams niveau een compleet oneerlijke fiscale regularisatie in’, schrijft Vlaams parlementslid Jan Bertels (SP.A).

Wie erfbelastingen heeft ontdoken, komt er in de fiscale regularisatie van Vlaamse minister Bart Tommelein (Open Vld) in bepaalde gevallen goedkoper vanaf dan wie eerlijker zijn belastingen heeft betaald. Dat is een aberratie die nooit eerder is vertoond, niet in België en niet in de rest van de wereld. Een fiscale regularisatie is sowieso een cadeau voor valsspelers, maar dat zij ook nog eens een korting krijgen die niet geldt voor wie zijn belastingen wél eerlijk heeft betaald is totaal van de pot gerukt.

Vlaamse fiscale regularisatie: ‘Fraude afkopen is goedkoper dan eerlijk belasting betalen’

In de vorige regering maakte SP.A-voorzitter John Crombez, toen staatssecretaris voor fraudebestrijding, een einde aan de fiscale amnestieregeling, met een duidelijke boodschap: fiscale zondaars kunnen maar beter snel tot inkeer komen, want voortaan wordt fraude hard aangepakt, opgespoord en bestraft. CD&V-voorzitter Wouter Beke zwoer toen dure eden: er zou nooit meer geregulariseerd worden.

Daar zijn ook goede redenen voor. Overal ter wereld worden de veilige havens voor zwart geld opgedoekt, en komen fraudeurs vanzelf in het vizier van de fiscus. Een goed antifraudebeleid zou daarop inspelen en die fiscus meer armslag geven om de fraudeurs ook daadwerkelijk op te sporen, hun fair deel te laten betalen én hen te bestraffen met een boete. Goed voor het rechtvaardigheidsgevoel van wie wel eerlijk zijn bijdrage levert, en ook nog eens goed voor de begroting.

Cadeau voor wie belastingen ontdoken heeft

Maar nee, net op het moment dat het net zich sluit, zorgen Bart Tommelein, Geert Bourgeois en de partij van Wouter Beke voor een veilige en goedkope ontsnappingsroute door met een nieuwe regularisatieronde op de proppen te komen. Opnieuw kiezen N-VA, CD&V en Open VLD de kant van de fraudeurs en laten ze eerlijke belastingbetalers in de kou staan.

In Vlaanderen is het cadeau in de eerste plaats bedoeld voor wie erfbelastingen ontdoken heeft. Wie geërfd heeft van zijn ouders betaalt normaal een belasting van 3 tot 27 procent, afhankelijk van het bedrag. De Vlaamse regering voorziet nu een mogelijkheid tot regularisering voor wie die belasting in het verleden ontdoken heeft. Als de inbreuk niet verjaard is, geldt er een tarief van 35 procent. Als de inbreuk verjaard is, na vijf jaar, geldt een tarief van 37 procent. Meer dus dan wanneer men gewoon eerlijk zijn belastingen had betaald, maar nog altijd een stuk minder dan wanneer de fiscus de fraude zou ontdekken en men een boete zou moeten betalen.

Slecht signaal

Een slecht signaal, zoals gezegd, zeker in tijden waarin fraudeurs en hun zwart geld opgejaagd wild zijn en sowieso vroeg of laat tegen de lamp zullen lopen. Maar nog erger wordt het wanneer fiscale zondaars er in zo’n regularisatieronde goedkoper vanaf komen dan de mensen die wél eerlijk hun belastingen hebben betaald. En dat is het geval voor iedereen die in het verleden geërfd heeft van andere mensen dan hun ouders. Zij betalen normaal een tarief van 45 tot 65 procent, afhankelijk van het bedrag. Voor aangiften die niet verjaard zijn, wordt het regularisatietarief 70 procent. Maar voor aangiften die ouder zijn, voert minister Tommelein een voordeeltarief in van 37 procent.

Een voorbeeld. Stel dat u van uw tante 100.000 euro erft, dan betaalt u daar normaal 47.500 euro belastingen op – 45% op de schijf tot 75.000 euro, 55% op de schijf daarboven. Wie die belasting ontdoken heeft en nu gebruik maakt van de het gunstregime van Tommelein, betaalt maar 37.000 euro.

‘Denkt de minister echt dat de mensen 70 procent gaan betalen als ze evengoed twee, drie jaar kunnen wachten en er dan met 37 procent vanaf zijn?’

Dat is echt te gek voor woorden. Je kan maar beter gefraudeerd hebben, dan kom je er het goedkoopst vanaf. ‘Denkt SP.A echt dat de mensen 65 procent gaan betalen om een verjaarde belastingontduiking aan te geven?’, is de verdediging van Bart Tommelein. Hallo? Denkt de minister echt dat de mensen 70 procent gaan betalen als ze evengoed twee, drie jaar kunnen wachten en er dan met 37 procent vanaf zijn? Het is de job van de minister om fraude aan te pakken, niet om zinloze discussies te voeren over welk tarief het voordeligst is voor zijn begroting.

Terwijl de federale begrotingscrisis draait rond ‘eerlijke belastingen’, voeren de N-VA, de CD&V en de Open Vld op Vlaams niveau een compleet oneerlijke fiscale regularisatie in. En opnieuw zijn het dezelfde gezinnen en kmo’s die de factuur betalen, want als iedereen eerlijk zijn belastingen zou betalen, zouden de belastingen voor iedereen naar beneden kunnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content