Vlaamse diplomatie is inefficiënt en versnipperd

Vlaanderen heeft bijna evenveel buitenlandse vertegenwoordigers als de hele EU. Dat is teveel, zegt KUL-professor Jan Wouters. Bovendien lopen die al lui – en hun Belgische collega’s – elkaar voor de voeten

Het budget van het Vlaamse netwerk van buitenlandse diplomaten en vertegenwoordigers is het afgelopen jaar aangedikt tot 31,3 miljoen euro. “Vlaanderen heeft maar liefst 120 posten in het buitenland”, zegt Jan Wouters, professor internationaal recht aan de KU Leuven en voorzitter van de Strategische Adviesraad Internationaal Vlaanderen (SARIV), in De Tijd.

Volgens Wouters is dat bijna evenveel als de Europese Unie. “Het is belangrijk dat dat geld efficiënt besteed wordt.” En daar knelt volgens de adviesraad het schoentje. Niet alleen de samenwerking met de Belgische diplomatie loopt regelmatig mank, ook de samenwerking tussen de verschillende types Vlaamse diplomaten moet beter.

‘We exporteren onze verdeeldheid’

Het Vlaamse buitenlandse netwerk bestaat uit vertegenwoordigers van de Vlaamse regering, Vlaamse economische vertegenwoordigers en Toerisme Vlaanderen. De vertegenwoordigers moeten elk aan hun eigen hoofdbureau in Brussel rapporteren.

“We exporteren onze verdeeldheid. De verschillende vertegenwoordigers werken weinig structureel samen en schermen soms zelfs zaken voor elkaar af”, zegt Wouters.

Teveel toevalligheden

In Zuid-Afrika bijvoorbeeld volgen de Vlaamse vertegenwoordiger, de Vlaamse economische vertegenwoordiger én de Vlaamse medewerker voor ontwikkelingssamenwerking de economische en politieke situatie op.

Een goede samenwerking hangt te veel af van toevalligheden en persoonlijke relaties. Even inefficiënt is het gebrek aan coöperatie met de federale diplomaten.

Nieuwe afspraken

De relaties tussen Vlaamse en Belgische diplomaten variëren volgens Wouters van pragmatisch goed tot structureel slecht. De gesprekken over nieuwe samenwerkingsakkoorden tussen Vlaanderen en de federale overheid lopen al maanden. Een resultaat wordt niet meer verwacht voor het zomerreces.

Wouters geeft zelf een aanzet voor een duidelijke taakverdeling. “Wanneer het om business-to-businessactiviteiten gaat, neemt de Vlaamse economische vertegenwoordiger het voortouw. Als het om business-to-government gaat, is het een kwestie van goede samenwerking met respect voor elkaars bevoegdheden.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content