Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor sneeuwellende: ‘Blijf thuis!’

© Belga

Vrijdag ontwaakt het grootste deel van het land onder een sneeuwtapijt. Dat zal zeker problemen geven voor de ochtendspits. Het Vlaams Verkeerscentrum adviseert om zoveel mogelijk thuis te blijven tot na de ochtendspits.

De MIVB opent de telefooncentrale uitzonderlijk al om 6 uur. De Lijn informeert de reizigers via de website en twitter, en houdt contact met de verschillende verkeersredacties. Informatie over de treinen vindt u op railtime.be

In de nacht van donderdag op vrijdag en op vrijdag wordt heel wat sneeuw, hevige wind en vriestemperaturen verwacht. Deze sneeuwval zal volgens de huidige voorspellingen ook tijdens de ochtendspits aanhouden. De sneeuwval gaat gepaard met negatieve temperaturen waardoor er veel kans is op gladheid.

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer staan paraat om uit te rijden om de gewest- en autosnelwegen sneeuw- en ijsvrij te maken tijdens de nacht en voor de ochtendspits, zo meldt het Verkeerscentrum Vlaanderen. ‘Als de sneeuwval zich verderzet tijdens de spits is het echter zeer moeilijk om nog sneeuw te ruimen of te strooien door de toename van het verkeer’, aldus het Verkeerscentrum.

Advies: stel verplaatsingen zoveel mogelijk uit
Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Verkeerscentrum en de Federale Wegpolitie adviseren om niet strikt noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen tot na de ochtendspits.

Ook weerman Frank Deboosere raadt iedereen aan om vrijdagochtend niet de weg op te gaan, vooral oudere mensen. Door de gladheid is er namelijk een verhoogd risico op valpartijen. Deboosere voorspelt tegen vrijdagochtend een wit tapijt van 5 cm dik. ‘De timing is heel slecht voor iedereen die de weg op moet’, aldus de weerman. Door de wind zal de sneeuw bovendien opstuiven en zal het zicht voor automobilisten beperkt zijn.

Weggebruikers die vrijdagmorgen toch de weg op moeten, houden best rekening met aanzienlijke vertragingen en passen hun snelheid en rijgedrag aan aan de weersomstandigheden en de situatie op de weg, adviseert het Verkeerscentrum.

NMBS

Spoorwegmaatschappij NMBS heeft intussen haar winterplan geactiveerd. Treinbestuurders zullen met aangepaste snelheid en aangepast remgedrag rijden. In geval van nachtvorst blijven de locomotieven onder spanning om het eerste vertrek van de treinen te garanderen. Een dertigtal locomotieven werd uitgerust met een stalen sleepstuk om tijdens de eerste ritten het ijs van de bovenleiding te schrapen. In de werkplaatsen zijn technici voorzien die als bijkomende werkkrachten kunnen ingezet worden om defect materieel te herstellen.

Infrabel

Infrabel schakelt de wisselverwarming in om te vermijden dat sneeuw en ijzel de wissels zouden blokkeren. De sneeuwploegen zijn 24 uur op 24 paraat om ter plaatse te gaan waar nodig en als belangrijkste doel hebben om de wissels sneeuw- en ijzelvrij te maken. Infrabel zorgt ook voor het sneeuw ruimen en ijsvrij maken van de perrons en toegangen in de stations en stopplaatsen.

MIVB

’s Nachts rijden enkele trams op de netten van de MIVB om de bovenleidingen en wissels sneeuw- en ijsvrij te houden. Van de 728 wissels op het MIVB-tramnet zijn er bovendien 262 uitgerust met een opwarmingssysteem. In Brussel houden drie strooiwagens die op banden en sporen kunnen rijden, de tram- en busbeddingen. Ook wordt gestrooid aan de in- en uitgang van de stelplaatsen. De Brusselse maatschappij heeft ook ruim 300 ton zout op voorraad om de eigen beddingen en enkele kritieke punten preventief te strooien.

De Lijn

De bussen van De Lijn zijn het hele jaar door uitgerust met banden die een betere grip bij lagere temperaturen en winterse neerslag hebben dan gewone zomerbanden. Bij sneeuw of vorst rijden enkele trams ’s nachts op het hele net om de bovenleidingen ijsvrij te houden. Daarnaast beschikt ook De Lijn over verwarmde wissels.

Brussels Airport en Brussels Airlines

De luchthaven verwacht enige vertraging door onder meer het ontijzelen van de vliegtuigen, maar zegt “goed uitgerust” te zijn om het winterweer het hoofd te bieden. Brussels Airlines verwacht een lastige dag voor de vliegoperaties. De reizigers die over een vliegticket van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines met vertrek op vrijdag beschikken, kunnen kosteloos veranderen naar een vroegere of latere vertrekdatum. Die nieuwe vertrekdatum moet ten laatste op 7 maart 2013 vallen. De luchtvaartmaatschappij en de luchthaven Brussels Airport raden de reizigers aan om tijdig naar de luchthaven te komen omwille van de verwachte hinder op de wegen. Ook worden reizigers aangeraden om via websites de vluchtinformatie goed op te volgen.

Thalys
Naargelang de beschikbaarheid kunnen Thalys-reizigers die hun reis op vrijdag willen uitstellen, hun tickets gratis omwisselen bij het oorspronkelijke verkooppunt. Voorts kan op de website www.thalys.com of via de mobiele applicatie de meest recente informatie over het treinverkeer opgevolgd worden.

Geen werkzaamheden aan wegdek E313 richting Hasselt

Het Agentschap Wegen en Verkeer annuleert de voor dit weekend aangekondigde herstellingen aan het wegdek van de autosnelweg E313 in de richting van Hasselt. Er zou gewerkt worden op de aansluiting van de snelweg met de Antwerpse Ring (R1) en ter hoogte van de afrit van Wommelgem. Later zullen nieuwe data voor de werkzaamheden bekendgemaakt. (Belga/INM/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content