Vlaams protest tegen Franse brief in Wezembeek-Oppem

Fréderic Petit, burgemeester van Wezembeek-Oppem © BELGA

Wim Peeters van de Vlaamse eenheidslijst WOplus leverde in de gemeenteraad van faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem kritiek op het Franstalig taalgebruik binnen de werkgroep Klimaat van de Milieuadviesraad. De (Franstalige) burgemeester gaf hem gelijk.

Peeters stoorde zich aan een eentalig Franse brief die binnen de werkgroep gemaild was door het Franstalig gemeenteraadslid André Peters (LB-Union).

Ook binnen de Milieuadviesraad, aldus Peeters, moet Nederlands de voertaal zijn. “Het betreft hier een adviescommissie die het gemeentebestuur verplicht moet oprichten en dus beschouwd kan worden als een intern orgaan van de gemeente. Ook het feit dat de voorzitter van de werkgroep, die tevens milieuschepen is, een tweetalige mail rondstuurde kan evenmin”.

Burgemeester Fréderic Petit (LB-Union) bevestigde dat de schriftelijke communicatie tussen leden van de werkgroep in het Nederlands moet gevoerd worden. Volgens hem ging het hier om een vergissing. “Bij vergaderingen van de werkgroep is het wel zo dat als iemand moeite heeft om zich in het Nederlands uit te drukken er even Frans mag gesproken worden, maar dat de voorzitter onmiddellijk voor een Nederlandstalige vertaling moet zorgen”, aldus Petit.

In haar activiteitenverslag 2012-2013 had ook de Franstalige adjunct van de gouverneur van Vlaams-Brabant, Valérie Flohimont, enkele maanden terug gepleit voor soepelheid wat betreft het taalgebruik in gemeentelijke adviesraden. Flohimont, die waakt over de naleving van de taalwetgeving in de zes Vlaams-Brabantse faciliteitengemeenten, zei te vrezen dat in het andere geval belangrijke doelgroepen zullen afhaken omdat ze het Nederlands onvoldoende beheersen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content