Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen uit LDD gegooid

© Belga

LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker heeft Vlaams Parlementslid Jurgen Verstrepen uit de partij gezet. Verstrepen voelde naar eigen zeggen de bui al hangen.

Een recent interview in Dag Allemaal waarin Verstrepen scherp uithaalde naar Dedecker zou de spreekwoordelijke druppel zijn geweest. Verstrepen zelf spreekt van een “afrekening”, Dedecker van “de kroniek van een aangekondigde exit”. Verstrepen zelf zag de bui trouwens vorige week al hangen. Hij zei toen dat Dedecker hem wellicht uit te partij wilde zetten naar aanleiding van zijn uitspraken in Dag Allemaal. En zo geschiedde vandaag.

Interview
In het bewuste interview zei Verstrepen dat hij zich door Dedecker bedrogen voelt. “Ik dacht dat Dedecker een vriend was met wie ik samen iets kon opbouwen. Ik moet helaas vaststellen dat je in de politiek geen vrienden hebt”, vertelde hij. “Vijf jaar na mijn overstap naar LDD voel ik mij verraden en moet ik de messen uit mijn rug trekken die hij erin gestoken heeft”, aldus Verstrepen. Die uitspraken waren bij Dedecker duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

“Verstrepen heeft de partij met zijn publieke verklaringen beschadigd”, zo legt Dedecker uit. Het partijbestuur van Libertair, Direct, Democratisch besliste daarom Verstrepen uit de partij te zetten.

Verstrepen geeft toe dat het bewuste interview in Dag Allemaal scherp was. “Maar ik heb dat interview enkel gegeven na een hele lijst van kritische interviews van Dedecker zelf. Ik vond dat ik al die kritiek niet zomaar over mij heen kon laten gaan. Het is Dedecker die de wapenstilstand heeft doorbroken, niet ik”.

Verbaasd Hoewel Verstrepen naar eigen zeggen de bui had zien hangen, reageerde hij toch verbaasd. “Blijkbaar was het proces al op voorhand gemaakt. Ik word afgemaakt op basis van één interview. Blijkbaar telt de vrije meningsuiting niet meer”, aldus Verstrepen.

Hij zou graag de beslissing van het partijbestuur aanvechten, maar dat is niet mogelijk. “Het orgaan dat daarvoor was opgericht, de Raad van Gezond Verstand, is opgedoekt”, zegt hij. “Het doet me denken aan Qatar, waar ik onlangs op bezoek was: de sjeik spreekt en de rest volgt”, besluit hij.

Wat nu?
Verstrepen weet nog niet wat hij zal doen, maar zou naar eigen zeggen graag deel blijven uitmaken van de LDD-fractie in het Vlaams Parlement. “Ik ga nu het stof laten neerdwarrelen. Maar het is aan de Vlaamse fractie, die goed werk levert, om te beslissen. Zij moet maar zien of het partijbelang primeert.”

Verstrepen stapte in 2007 van het Vlaams Belang over naar de toenmalige Lijst Dedecker, en hielp die partij mee op de kaart te zetten. LDD haalde tijdens de federale verkiezingen, de eerste waar de partij aan deelnam, 6,5% van de stemmen. Toen nam Verstrepen zijn mandaat voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers echter niet op. Hij bleef volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement, eerst als onafhankelijke en na de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in 2009 als LDD-politicus. (Belga/GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content