Vlaams Parlement keurt oprichting databank voor energiepremies en -subsidies goed

Uitstel slimme meter bij zonnepaneleneigenaars "onrechtvaardig" © belga

Het voorstel is van de hand van Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD). De databank moet onder meer helpen bij de uitvoering van de retroactieve investeringspremie voor zonnepaneleninstallaties en de warmtepomppremie.

Volgens de indieners kan de databank op tal van manier gebruikt worden. Zo kan het instrument helpen om het beleid op het vlak van energie en klimaat mee te sturen. Verder kan de databank ook data aanleveren voor beleidsmatig wetenschappelijk onderzoek rond energie en klimaat. Het is ook de bedoeling dat de databank aangevraagde en toegekende premies en subsidies controleert en energiefraude opspoort.

Het decreet zorgt ook voor een rechtsgrond voor de uitbetaling van de retroactieve investeringspremie voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter die financieel getroffen werden door het verdwijnen van de terugdraaiende teller en voor de warmtepomppremie.

Het is de bedoeling dat gezinnen vanaf begin augustus hun aanvraag kunnen indienen voor de retroactieve investeringspremie en vanaf begin oktober voor warmtepompen. De uitbetaling zelf zal dan vermoedelijk vanaf begin oktober gebeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content