Vlaams-Nederlandse missie Texas: ‘Kris Peeters en Mark Rutte, dat werkt’

© Belga

Vlaams minister-president Kris Peeters en Nederlands premier Mark Rutte maken in Houston een positieve balans op van de eerste gezamenlijke Vlaams-Nederlandse economische missie.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) maakte in Houston een positieve balans op van de eerste gezamenlijke Vlaams-Nederlandse economische missie. “We hebben de deltaregio op de kaart gezet”, luidde het. Peeters bleef evenwel niet blind voor de waarschuwingen die hij en de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) kregen over de concurrentiepositie van de Europese markten in de chemische sector. Op 8 oktober is er in Nederland een Vlaams-Nederlandse topontmoeting om dat punt van bezorgdheid te bespreken.

Tijdens de missie is gebleken dat deltaregio niet alleen een mooie benaming is, “maar we hebben het begrip ook ingevuld en dat is goed overgekomen”, luidde het. “De deltaregio heeft nog heel wat potentie, die door economische missies verder kan worden ingevuld.” Ook over zijn voornaamste reisgenoot was Kris Peeters te spreken. “Er is met Mark Rutte een uitstekende dynamiek. Kris Peeters en Mark Rutte, dat werkt”, klonk het. “We mogen elkaar graag”, klonk het uit de mond van Rutte.

Ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) ziet een meerwaarde in gemeenschappelijke missies. “Het maakt echt
indruk als je met zo’n grote groep aanwezig bent”, stelde ze. “Ik denk dat alle reserves die er op voorhand nog waren, met deze missie weggenomen zijn. Ook de bedrijven vragen dat het niet om een eenmalig exploot zou gaan.”

Ernstige waarschuwingen

Tussen alle positieve geluiden kreeg de delegatie tijdens de handelsmissie echter ook ernstige waarschuwingen in verband met het concurrentievermogen van de chemische bedrijven in Vlaanderen en Nederland. De VS bouwen dankzij de ontginnging van goedkoop schaliegas immers een concurrentievoorsprong uit, en er zijn maatregelen nodig om Europa als investeringsmarkt aantrekkelijk te houden.

“De bezochte bedrijven (zoals ExxonMobil) zeggen dat ze bij ons actief willen blijven, maar dat er een aantal randvoorwaarden moeten worden ingevuld”, aldus Peeters. Hij wees erop dat de Amerikaanse bedrijven bijvoorbeeld de Europese REACH-regelgeving als hinderlijk ervaren. “Het is belangrijk dat we de regels en normen gelijkschakelen tussen de VS en Europa”, zei Crevits daarover.

Ook de Nederlandse minister-president Mark Rutte ziet ruimte tot verbetering. “De verschillende regels mogen cumulatief niet investeringen tegenhouden”, aldus Rutte, die evenwel toevoegde geen toegevingen te doen op het vlak van zaken als veiligheid.

Vlaams-Nederlandse initiatieven op Europees niveau

Op 8 oktober vindt er alvast in Nederland een Vlaams-Nederlandse topontmoeting plaats om te bespreken welke initiatieven mogelijk zijn op Europees niveau om de chemische cluster te stimuleren. Het zal dan ook gaan over eventuele nieuwe Vlaams-Nederlandse missies.

“Ja, zou ik zeggen”, antwoordt Rutte op de vraag of er nog dergelijke missies komen. “Maar we moeten nu ook niet zomaar alle missies samen gaan doen, maar specifiek kijken” wanneer dat zin heeft.

Debat schaliegas

In Europa woedt het debat over schaliegas volop. Critici hebben ernstige bedenkingen bij de mogelijke schadelijke gevolgen voor het milieu. “We gaan natuurlijk niet alleen beslissen op basis van wat we tijdens de missie hoorden bij ExxonMobil”, aldus Rutte. “Alvorens een beslissing te nemen, moeten we alle feiten op tafel hebben.”

Eerste Vlaams-Nederlandse handelsmissie

De eerste Vlaams-Nederlandse handelsmissie vond plaats van zondag 7 tot en met dinsdag 9 juli. Ze stond onder leiding van de Vlaamse en de Nederlandse regeringsleiders, Kris Peeters en Mark Rutte. Zij werden vergezeld door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen. Ook 125 zakenmensen van ruim 90 bedrijven namen aan de missie deel. Er werden aan Vlaamse zijde vier contracten of overeenkomsten getekend. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content